Επίδειξη ισχύος με όπλα από τους αναρχικούς στα Εξάρχεια (Video)

Μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επίδειξη ισχύος πραγματοποίησαν οι αναρχικοί στα Εξάρχεια με αφορμή την επίθεση που υπέστησαν οι σύντροφοι τους από εμπόρους ναρκωτικών πριν από δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι αναρχικοί των Εξαρχείων φαίνονται τουλάχιστον οκτώ άτομα να κρατούν στα χέρια τους περίστροφα και πιστόλια. Το βίντεο έχει υποστεί εσκεμμένα αλλοίωση της ποιότητας της εικόνας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξακρίβωση του τύπου του φορητού οπλισμού καθώς και της αυθεντικότητας του.

Όπως είναι γνωστό αρκετές εταιρείες κατασκευάζουν αεροβόλα ομοιώματα όπλων χειρός. Από την άλλη πλευρά η απόκτηση από τους αναρχικούς όπλων χειρός από την μαύρη αγορά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Πάντως όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση τους οι αναρχικοί η εν λόγω νυκτερινή πορεία με τους κουκουλοφόρους οπλισμένους αναρχικούς και τα μέλη των διάφορων αναρχικών ομάδων αποτελούσε σαφή προειδοποίηση κυρίως προς τους εμπόρους ναρκωτικών που δρούν στην περιοχή και δευτερευόντως προς την «κρατική καταστολή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Αφορμή για την πορεία αυτή ήταν η επίθεση με μαχαίρια που δέχτηκαν στις 27 Φεβρουαρίου τρείς αναρχικοί στο κέντρο Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων από διακινητές ναρκωτικών της περιοχής.

Οι τρείς αναρχικοί είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να προστατέψουν μια διερχόμενη κοπέλα από τη σεξουαλική παρενόχληση των διακινητών.

Αποτέλεσμα της επίθεσης των διακινητών κατά των αναρχικών ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός ενός από τους τρείς εμπλεκομένους ο οποίος μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με την ανάρτηση των αναρχικών, «Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ 28 Φλεβάρη και 5 Μάρτη, από το γεγονός δηλαδή ότι η μαφία την αμέσως επόμενη μέρα από την πρόσκαιρη εκδίωξη της, είχε επανακάμψει δριμύτερη κι ενισχυμένη με ακόμα περισσότερους ενόπλους, που προκλητικά περιδιάβαιναν τους δρόμους γύρω από το Βοξ, κρίθηκε απαραίτητο, η περιφρούρηση της διαδήλωσης να διαθέτει εξοπλισμό ικανό ,ώστε να απαντήσει με ανάλογα μέσα με αυτά που διέθετε ο εχθρός».

EXARHIA OPLA

Όπως αναφέρουν στην ανάρτηση τους οι αναρχικοί σκοπός της διαδήλωση ήταν η μαζική λαϊκή αυτοάμυνα αφού πάντοτε σύμφωνα με τους αναρχικούς, «Απέναντι σε αδίστακτους φονιάδες που δεν διστάζουν να τραβήξουν όπλο για πλάκα θα αποτελούσε ανευθυνότητα προς τους μετέχοντες της διαδήλωσης, να υστερούσε τεχνικά η περιφρούρηση απέναντί τους»

Σε άλλο σημείο οι αναρχικοί αναφέρουν ότι «η ναρκομαφία των Εξαρχείων, αποτελεί μια κλειστή εγκληματική οργάνωση, με κάθετη ιεραρχία και αδιαμφισβήτητο ηγέτη που εμπορεύεται σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η εμπορία των ναρκωτικών, γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία (πιάτσες) από τα κατώτερα στην ιεραρχία μέλη του κυκλώματος, υπό την υποστήριξη κι επιτήρηση ένοπλων μαφιόζων».

Με βάση τα υπάρχοντα γνωστά στοιχεία είναι η πρώτη φορά που οι αναρχικοί επιδεικνύουν τον οπλισμό χειρός που διαθέτουν σε μια μαζική διαδήλωση και σε αξιόλογους αριθμούς.

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα όπλα χειρός που επιδείχτηκαν είναι αληθινά, η ύπαρξη τουλάχιστον οκτώ περιστρόφων και πιστολιών στα χέρια των αναρχικών θα πρέπει να απασχολήσει τις Αστυνομικές Αρχές, αφού μπορεί σε αυτή την περίπτωση οι αναρχικοί να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν τα όπλα αυτά για να εκφοβίσουν τους διακινητές και να προστατέψουν τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση, όμως κανένας δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης αυτών των όπλων κατά Αστυνομικών ή και ακόμη κατά πολιτών που θεωρούνται «εχθροί» για τους αναρχικούς.

Η αναβάθμιση του οπλοστασίου των αναρχικών οι οποίοι από τις απλές βόμβες Μολότοφ μεταπήδησαν πριν από δέκα χρόνια στις εξελιγμένες βόμβες Μολότοφ-Κόμπρα (η οποία περιέχει υγρή αμμωνία, μικρή ποσότητα βενζίνης, μικρά κομμάτια φελιζόλ ενώ γύρω από το μπουκάλι έχει τοποθετηθεί συστοιχία από κροτίδες) και τώρα επιδεικνύουν τα όπλα χειρός που διαθέτουν αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Μετά τις διάφορες μαφίες που δρουν στην Ελλάδα (Αλβανική, Ρωσική, Γεωργιανή, κλπ) τους εμπόρους ναρκωτικών, τους κοινούς εγκληματίες τώρα και οι αναρχικοί δείχνουν την πρόθεση τους να εξοπλιστούν με πυροβόλα όπλα διευρύνοντας τον αριθμό των ομάδων που διαθέτουν αυτού τους είδους τον οπλισμό.

Η δε εξελισσόμενη βεντέτα που υπάρχει μεταξύ των αναρχικών και των διακινητών ναρκωτικών, κινδυνεύει να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της πόλης, σε πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης με θύματα, ενδεχομένως και ανυποψίαστων πολιτών που θα βρεθούν εν μέσω διασταυρωμένων πυρών.

Η νέα βεντέτα στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση του οπλισμού των αρχικών θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της απειλής για την ασφάλεια στο κέντρο της πόλης διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την δημιουργία ενός κύκλου αίματος μεταξύ των εξοπλισμένων ομάδων και των Αρχών Ασφαλείας.

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα από τις Αρχές οι οποίες ενδεχομένως να βρεθούν στις επόμενες διαδηλώσεις αντιμέτωπες όχι μόνο με βόμβες μολότοφ αλλά και με περίστροφα με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την Δημόσια Ασφάλεια και την ακεραιότητα των Αστυνομικών και των πολιτών.

https://www.youtube.com/watch?v=9uuIoq97ROs

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.