Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για την αντικατάσταση του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα

Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είδε έναν χάρτη με τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.

Ωστόσο, η τηλεφωνική συζήτησή τους κινήθηκε προς την κατεύθυνση για την ανάγκη διορισμού ενός νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τα όσα υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι.

Ο σημερινός διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Χάντσμαν αναμένεται να εγκαταλείψει σύντομα την θέση του.

Ο Χάντσμαν και η σύζυγος του Μαίρη Κέι κατά τους τελευταίους μήνες φαίνεται να αποχαιρετούν την Ρωσία μέσω τουριστικών επισκέψεων αποχαιρετισμού, αλλά και διοργάνωσης δείπνων με φίλους διπλωμάτες του ζευγαριού.

Η Κέι έχει προχωρήσει σε σχετικές αναρτήσεις τέτοιων εκδηλώσεων στο Instagram, όπως το δείπνο που έγινε μια Παρασκευή του περασμένου μήνα, προς τιμήν των πεζοναυτών που είναι μέλη της φρουράς της πρεσβείας, αλλά κι ενός περιπάτου στην Μόσχα.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την ανάγκη διορισμού ενός νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία κατά τους επόμενους μήνες κι ενώ αναμένεται η αποχώρηση του Χάντσμαν.

Ωστόσο, στην συζήτηση δεν έγινε αναφορά σε ονόματα προσώπων που είναι πιθανό να τον αντικαταστήσουν.

Επρόκειτο για μία σύντομη τηλεφωνική συνομιλία, όπως δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι δύο πρόεδροι δεν συζήτησαν επίσης την απόφαση των ΗΠΑ για την επίσημη αποχώρησή τους από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς με την Ρωσία (INF) ή την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την δηλητηρίαση ενός πρώην πράκτορα σε βρετανικό έδαφος.

Μετά την δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος η Μαίρη Κέι Χάντσμαν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε μία ανακοίνωση “ πολύ σύντομα” “ αποχαιρετώντας αρκετούς φίλους.” Η ίδια διέψευσε ότι έγινε κάποιο ταξίδι αποχαιρετισμού.

“ Η ανακοίνωσή μας θα γίνει σύντομα και είμαι σίγουρη ότι θα αποχαιρετήσουμε αρκετούς φίλους μας, πριν φύγουμε,” σύμφωνα με την ανάρτησή της στο Instagram.

ViaDiplomacy Newsroom