Επικοινωνία του στρατηγού Μαρκ Μίλι με τον Λευκορώσο ομόλογό του

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον Λευκορώσο ομόλογό του, τον στρατηγό Βίκτορ Γκούλεβιτς, με στόχο να αποφευχθεί κάποιο «ατυχές συμβάν» καθώς ξεκινούν στη Λευκορωσία σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο στρατηγοί. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, σε μια λακωνική ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι στόχος ήταν να μειωθεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου και «να ανταλλάξουν απόψεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Μίλι και Γκούλεβιτς συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες της συνομιλίας τους, διευκρίνισε.

Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη γειτονική Ουκρανία. Την παραμονή της έναρξης των ασκήσεων ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μια συστοιχία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στο χιονισμένο τοπίο της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι δύο χώρες δεν διευκρίνισαν πόσοι στρατιώτες συμμετέχουν στα γυμνάσια, αλλά οι Δυτικοί εκτιμούην ότι 30.000 Ρώσοι έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom