Επίσημη ένταξη του αντιπλοικού βλήματος Temren Block-1 στο οπλοστάσιο του Τουρκικού Ναυτικού

Ένα ακόμη αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των πυραύλων φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, με την πραγματοποίηση βολής του βλήματος Temren Block-1 κατά την διάρκεια της άσκησης  Denizkurdu 2017 ενώπιον της ηγεσίας του Τουρκικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του συγκεκριμένου βλήματος ξεκίνησε στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 και βασίστηκε στην τεχνολογία που είχε αναπτυχτεί από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του αντιαρματικού πυραύλου L-UMTAS ή σύμφωνα με την νέα κωδικοποίηση Mizrak-U, ο οποίος κατευθύνεται προς το στόχο με δέσμη laser.

Ο νέος πύραυλος σχεδιάστηκε για να προκαλέσει ζημιές σε μικρά σκάφη όπως πυραυλακάτους, κανονιοφόρους μικρά αποβατικά σκάφη, περιπολικά σκάφη κλπ.

Ο πύραυλος Temren Block-1 μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 8 χλμ αν και οι πρόσφατες δοκιμές απέδειξαν ότι η εμβέλεια του βλήματος φτάνει μέχρι και 9 χλμ. Το μήκος του βλήματος είναι 1.800 χλστ, η διάμετρος του είναι 160 χλστ, και το βάρος του φτάνει τα 37,5 κιλά. Μαζί όμως με το βάρος του εκτοξευτή το συνολικό βάρος του βλήματος φτάνει τα 60 κιλά.

Ο πύραυλος Temren Block-1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα και νύκτα, μπορεί να πλήξει στατικούς και κινούμενους στόχους, ενώ ο χειριστής του ελικοπτέρου φορέα μπορεί να εγκλωβίσει το στόχο πριν ή μετά την εκτόξευση του βλήματος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος Temren Block-1 μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 12-16 χλμ. Εάν η πληροφορία αυτή αληθεύει τότε το Τουρκικό Ναυτικό θα μπορεί να πλήξει από ασφαλή απόσταση τις ελληνικές πυραυλακάτους Super Vita  οι οποίες είναι εξοπλισμένες με το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα RAM Mk 31 Guided Missile Weapon System (GMWS) το οποίο έχει εμβέλεια 9 χλμ.

Αν και η νέα έκδοση Block 2 του πυραύλου RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 13 χλμ η δυνατότητα των ελληνικών πυραυλακάτων να αμυνθούν από τα ελικόπτερα S-70B Seahawk υπολείπεται κατά 3 περίπου χιλιόμετρα σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Οι δοκιμές του νέου βλήματος ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014 από το ελικόπτερο TCB-66 S-70B Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού και συνεχίστηκαν και το 2015. Οι πρώτες δοκιμές εκτόξευσης του βλήματος πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2015 και το βλήμα εξαπολύθηκε από ύψος 200 μέτρων και απόσταση 4 χλμ από το στόχο.

Αργότερα οι δοκιμές απέδειξαν ότι το βλήμα μπορούσε να πλήξει στόχο σε απόσταση 9 χλμ σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του AGM-114K Hellfire II ο οποίος αν και θεωρητικά μπορεί να πλήξει το στόχο σε απόσταση 8 χλμ στην πραγματικότητα η εμβέλεια του είναι πιο μικρή όπως έχει αποδειχτεί σε ασκήσεις.

Η επίσημη παρουσίαση του βλήματος στην ηγεσία του Τουρκικού Ναυτικού σηματοδοτεί την ένταξη του Temren Block-1 σε υπηρεσία και εάν τελικά οι ισχυρισμοί των Τούρκων για την εμβέλεια του βλήματος είναι αληθείς τότε το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει  να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή για τα ταχύπλοα σκάφη του.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.