Επίσημη παρουσίαση του νέου Ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160M2 (Video)

Το πρώτο υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M2 παρουσίασε σε επίσημη τελετή στο εργοστάσιο της Gorbunov η εταιρεία Kazan Aviation θυγατρική της PAO Tupolev. Η νέα έκδοση του στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160 ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις αρχικές εκδόσεις και είναι εξοπλισμένη με τους κινητήρες turbofan NK-32 Series 02, με νέα αεροβοηθήματα, ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνιών και ελέγχου.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M2  θα φέρει νέα όπλα όπως τους πυραύλους cruise KH-101 και KH-102 και θα μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερη απόσταση. Το νέο αεροσκάφος θα αποτελέσει την ενδιάμεση λύση, μέχρις ότου ξεκινήσει η παραγωγή του υπό ανάπτυξη νέας γενεάς στρατηγικού βομβαρδιστικού του προγράμματος PAK DA της εταιρείας Tupolev.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων η πρώτη πτήση του Tu-160M2 θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 και η μαζική του παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021 αντί για το 2019 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το πρόγραμμα έναρξης της παραγωγής του Tu-160M2 εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας  το 2015 και σύμφωνα με τον Υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας θα κατασκευαστούν συνολικά 50 νέα αεροσκάφη.

Παράλληλα με την παραγωγή των νέων αεροσκαφών η ρωσική βιομηχανία έχει ξεκινήσει από το 2014 με την παράδοση του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους τον Δεκέμβριο του 2014.

Συνολικά η Ρωσική Αεροπορία διαθέτει 16 Tupolev Tu-160 τα οποία πρόκειται στο σύνολο τους να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Tupolev Tu-160Μ2.

Τα 16 εκσυγχρονισμένα Tu-160 μαζί με τα νέα που θα κατασκευαστούν θα αποτελέσουν την σπονδυλική στήλη της Στρατηγικής Δύναμης της Ρωσικής Αεροπορίας συνεπικουρούμενα με τα 12 εκσυγχρονισμένα ελικοφόρα βομβαρδιστικά Tu-95MSM και τα 48 παλαιά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.