Επίσκεψη Πρωθυπουργού στη Βιέννη – Επαναβεβαίωση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων

Μία εκ νέου επισφράγιση των παραδοσιακά στενών και φιλικών σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα αποτελέσει η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 10 Μαρτίου, στη Βιέννη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών θα βρεθούν η τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η αλληλεγγύη και υποστήριξη της Αυστρίας προς την Ελλάδα, που έχουν διακηρύξει τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος όσο και μέλη της κυβέρνησής του.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας ανάγονται στην εποχή ακόμη του Βυζαντίου, όταν μέλη του αυστριακού Οίκου των Μπάμπενμπεργκερ νυμφεύονταν Βυζαντινές πριγκίπισσες, ενώ η ιστορία της Ελληνικής Παροικίας στη Βιέννη αριθμεί αρκετούς αιώνες άνθησης, οι εδώ ομογενείς υπήρξαν ήδη από τον 18ο αιώνα σημαντικοί παράγοντες της εμπορικής και πνευματικής κίνησης.

Οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Μοναρχίας των Αψβούργων και αρκεί κανείς να παρατηρήσει τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που δεσπόζει σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Βιέννης και σφραγίζει μέχρι σήμερα την εικόνα της, όπως συμβαίνει και με τις οδούς, Ελλήνων, Δούμπα, Αργοναυτών, κ.ά., τους ναούς Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και μία σειρά άλλων μνημείων.

Στα χρόνια του τουρκικού ζυγού, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, η πρωτεύουσα της τότε Αυστροουγγαρίας, η Βιέννη, αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού, της Φιλικής Εταιρείας, έδρα του οραματιστή Ρήγα Φεραίου, ο οποίος από εκεί προετοίμασε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Στα ελληνικά ιστορικά τυπογραφεία της εκδόθηκαν πολλά βιβλία των Ελλήνων λογίων της εποχής αλλά και οι πρώτες στην ιστορία ελληνικές εφημερίδες, και από το 1804 λειτουργεί ανελλιπώς το πρώτο εκτός Ελλάδας ελληνικό σχολείο, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης.

Γενικά, τα αισθήματα των Αυστριακών για τον ελληνικό λαό και για κάθε τι ελληνικό είναι έκδηλα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε αρκετά αυστριακά γυμνάσια και λύκεια, χιλιάδες είναι οι Αυστριακοί που έχουν μάθει τη νεοελληνική γλώσσα σε κάποιο από τα πολλά λαϊκά πανεπιστήμια που τη διδάσκουν.

Γύρω στους 500.000 Αυστριακοί τουρίστες αναζητούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τον ήλιο, τη θάλασσα και την παραδοσιακή φιλοξενία, ενώ, από την άλλη πλευρά, στην Αυστρία, από τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία Βιέννης, Γκρατς, Ίνσμπρουκ, Λεόμπεν, Λιντς και Σάλτσμπουργκ έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες.

Σταθμοί στην ιστορία των επίσημων επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστρία υπήρξαν, μεταπολεμικά, οι πρώτες επισκέψεις στη Βιέννη των τότε πρωθυπουργών, Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Νοέμβριο 1976, Ανδρέα Παπανδρέου τον Φεβρουάριο 1983, ενώ ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 1999 την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους στην Αυστρία.

Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2005 η επίσκεψη του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, η οποία αποτέλεσε και το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, ενώ ο ίδιος επισκέφθηκε επίσημα την Αυστρία, για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο 2008.

Από αυστριακής πλευράς, σταθμοί υπήρξαν οι πρώτες επισκέψεις στην Αθήνα του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι τον Μάιο του 1980 και αργότερα του τότε Προέδρου, Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ, τον Σεπτέμβριο του 1984, ενώ ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας (μεταξύ 2004 και 2016), Χάιντς Φίσερ, είχε επισκεφθεί πρώτη φορά την Ελλάδα με αυτήν την ιδιότητά του τον Μάιο του 2007, αλλά και τον Οκτώβριο του 2014.

Στις σχέσεις Αυστρίας-Ελλάδας υπάρχουν έντονα θετικά και συναισθηματικά στοιχεία, καθώς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πολλοί Έλληνες είχαν καταφύγει στην Αυστρία, όπου σπούδασαν ή εργάστηκαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1994 επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και χάρη στις δικές της προσπάθειές, για τις οποίες οι Αυστριακοί είναι μέχρι σήμερα ευγνώμονες.

Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ πριν από 25 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1995, είχε δημιουργήσει νέες προοπτικές και δυνατότητες διεύρυνσης των ελληνοαυστριακών οικονομικών σχέσεων και όχι μόνο, καθώς επίσης και μία στενότερη συνεργασία σε διαφόρους τομείς μέσα σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.

ViaDiplomacy Newsroom