Επιστρέφει στα Σκόπια ο πρέσβης της Βουλγαρίας

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια ‘Ανγκελ Ανγκέλοφ επιστρέφει άμεσα στα διπλωματικά του καθήκοντα στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την ανάκλησή του στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βουλγαρία είχε ανακαλέσει την περασμένη Τετάρτη τον πρέσβη της στα Σκόπια, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας, που είναι και γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ είχε δηλώσει ότι ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια ‘Ανγκελ Ανγκέλοφ ανακαλείται στη Σόφια λόγω της «σοβαρής κατάστασης» που επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, όσον αφορά στα δικαιώματα των εκεί Βουλγάρων.

Ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το “βέτο” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, ενώ είχε κατηγορήσει τη Βόρεια Μακεδονία ότι αρνείται να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι είχε εκφράσει τη “λύπη” του για την απόφαση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της στα Σκόπια και είχε κάνει λόγο για “αβάσιμη” και “δυσανάλογη” ενέργεια εκ μέρους της Σόφιας.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση της χώρας του να απαγορεύσει την είσοδο στον Βούλγαρο ευρωβουλευτή ‘Ανγκελ Τσαμπάσκι και σε απροσδιόριστο αριθμό άλλων Βούλγαρων πολιτών που προσβάλουν τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρία».

Την περασμένη Παρασκευή, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ χθες για τον ίδιο σκοπό συναντήθηκαν στα Σκόπια οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom