Επιστροφή των ΗΠΑ στην Ουκρανία – Για φρικτή παραβίαση της κυριαρχίας στην Κριμαία κάνει λόγο Αμερικανός αξιωματούχος

Στις απειλές της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και στην κατοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και Κριμαίας, τόνισε στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Stephen Biegun

«Η πιο φρικτή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην περιοχή του ΟΑΣΕ παραμένει η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και η κατοχή της Κριμαίας. Από το 2014, η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 Ουκρανούς πολίτες και έχει απομακρύνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο από τα σπίτια τους. Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Ουκρανοί, και άλλοι που αντιτίθενται στην κατοχή αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή» σημείωσε ο Αμερικανός Αξιωματούχος.

«Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας μας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης αντιμετωπίζει καθημερινά παρενόχληση και περιορισμούς, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Κανείς δεν εξαπατείται από την επιμονή της Μόσχας ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τη σύγκρουση στην επικράτειά της. Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και αλλού – η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του ΟΑΣΕ – προκάλεσαν ευρεία επιδείνωση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Ρωσία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο Μινσκ. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» ανέφερε.

Ενώ κατέληξε «οι δυνάμεις της Μόσχας αναπτύσσονται επίσης στη Μολδαβία και τη Γεωργία χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους υποδοχής. Η χρήση της Ρωσίας για παραπληροφόρηση και άλλες υβριδικές μεθόδους είναι μια πανταχού παρούσα πρόκληση για όλες τις χώρες μας, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων κρατών. Εν τω μεταξύ, στο σπίτι, η Μόσχα συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσφατων προσπαθειών για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, επεκτείνοντας σημαντικά το πεδίο εφαρμογής των λεγόμενων κανόνων «ξένου πράκτορα», καθιστώντας τους μεμονωμένους δημοσιογράφους ευάλωτους στον προσδιορισμό και στην αύξηση των εργαλείων λογοκρισίας της κυβέρνησης.»

ViaDiplomacy Newsroom