Επιστροφή του Ερντογάν Εσωτερικού – Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων

Η έγκριση από την Τουρκία της προσπάθειας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Στοκχόλμης με τις συμφωνίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχόλια σε δημοσιογράφους που μετέδωσε η τηλεόραση TRT την Παρασκευή .

«Όταν υποβληθεί η αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις και τις εγγυήσεις που έδωσε η σουηδική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις μας. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία. τρομοκράτες, στους οποίους η χώρα μας είναι πολύ ευαίσθητη. Αναμένουμε ότι οι υποσχέσεις και οι εγγυήσεις θα τηρηθούν», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, η Τουρκία υποστήριξε την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο Ερντογάν, σε συνάντηση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 10 Ιουλίου, κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνει έξι σημεία που δηλώνουν ότι η Σουηδία έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία της και ενίσχυσε σημαντικά τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών εκδηλώσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τον περασμένο χρόνο, καθώς και επανέλαβε τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία. Αυτές οι συμφωνίες επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια της περσινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

ViaDiplomacy Newsroom