Επιτέλους: “Γνωρίζουμε πόσα μας οφείλουν οι Γερμανοί για τις αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο”

Μετά από πολύμηνη σκληρή προσπάθεια της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Κατοχικό Δάνειο και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις παραδόθηκε χτες από τον πρόεδρο της Παναγιώτη Καρακούση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το σχετικό πόρισμα όπου αναφέρεται τεκμηριωμένα το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα για τις επανορθώσεις και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο που έλαβε από την Ελλάδα το 1942.

Το 160 σελίδων πόρισμα, είναι το αποτέλεσμα μιας πενταμελούς ομάδας, η οποία μελέτησε 761 τόμους αρχειακού υλικού με πλούσιο ιστορικό υλικό 50.000 σελίδων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το συνολικό ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου χαρακτηρίζεται «πολύ σεβαστό».

Η Επιτροπή μελέτησε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα στοιχεία για το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, το οποίο είχε υπολογιστεί αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 4.500.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, που υποχρεώθηκε να χορηγήσει η Αθήνα στη Γερμανία και την Ιταλία, και συνυπολόγισε τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η χώρα μας τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε υποδομές κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.

Επόμενη κίνηση του υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι η ταυτόχρονη αποστολή της σχετικής έκθεσης τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), για τις περαιτέρω ενέργειες.

Το ΝΣΚ, από την πλευρά του, θα γνωμοδοτήσει επί της διαδικασίας καθορισμού του τελικού ποσού και θα δώσει και την τελική έγκριση.

Σε δεύτερη φάση μόλις ανοίξει η Βουλή πρόκειται να επανασυσταθεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που θα εξετάσει με τη σειρά της το τελικό ποσό που προκύπτει από το πόρισμα. Την πλήρη ευθύνη για την διεκδίκηση των ελληνικών θέσεων από τη γερμανική κυβέρνηση φέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.