Επιθέσεις τρίτων και «τρίτων χωρών» στην καρδιά της Αθήνας

Μετά από πέντε χρόνια, το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μαχών μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας. Στα επεισόδια, το οποία είχαν πολλές εστίες, έγιναν 15 προσαγωγές από τις οποίες οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε,οργανωμένα, με μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων έξω από την βουλή. Στην επίθεση αυτή τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί αφού οι τελευταίοι δεν περίμεναν την ένταση και την πρωτοφανή οργανωμένη επίθεση.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση και επικεντρώθηκε στο βάθος των διαδηλώσεων σαν να επιδίωκε να διαλύσει ένα «συντονιστικό κέντρο». Άλλωστε οι πληροφορίες για οργάνωση και επιστράτευση αλλοδαπών με εμπειρία στις μάχες πόλεων (χωρίς εισαγωγικά) ήταν γνωστές εδώ και καιρό.

Αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο, είναι η μεγάλη οργάνωση που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον διαμοιρασμό της πληροφορίας όσο αφορά τις συγκεντρώσεις αυτές, οι οποίες βαφτίζονται κοινωνικές διαδηλώσεις δίπλα σε πραγματικά κινήματα.

Την δημιουργία έντασης και προβλημάτων με τέτοια οργάνωση, την είδαμε και στην περίπτωση της κουβέντας για την Χάγη όταν στα κοινωνικά δίκτυα περίεργοι «πατριωτικοί» λογαριασμοί απαξίωναν πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς ακόμα και τον στρατό, αλλά και στην περίπτωση της υπόθεσης του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, όπου οι ίδιοι λογαριασμοί δημιουργούσαν εμφυλιακές τάσεις

Τα επεισόδια έγιναν σε μια περίοδο που εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς επίσης, στα εθνικά θέματα, το υπουργείο εξωτερικών και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν επιδείξει επιτυχίες.

ViaDiplomacy Newsroom