Επίθεση Άγκυρας σε Ελλάδα και Γαλλία

Με δύο ανακοινώσεις, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην Ελλάδα και στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών .

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι με δήλωση του, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αγνοεί τα «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα και τη Κύπρο ως τις «αιτίες» των εντάσεων στην περιοχή και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.

Η δήλωση του Χ.Ακσόι:

«Με την  δήλωσή της, η Ελλάδα δείχνει για άλλη μια φορά ότι έχει μια μη ρεαλιστική αντίληψη και άδικη στάση απέναντι στα προβλήματα στην περιοχή μας.

Η ελληνική / ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοούν σκόπιμα το γεγονός ότι η χώρα μας έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους γύρω από το νησί ως συνιδιοκτήτης του νησιού.

Είναι η μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση του ελληνικού / ελληνοκυπριακού  δίδυμου που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίθεση και στην Γαλλία: Η Γαλλική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης

Η Άγκυρα απάντησε  στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στις οποίες ανέφερε ότι η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη. «Στοχεύοντας την Τουρκία στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Yves Le Drian προσπαθεί να καλύψει την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία λόγω της κρίσης του κοροναϊού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ,Χ. Ακσόι

Σε απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Le Drian, ο Ακσόι είπε: «Φαίνεται ότι η βοήθεια που επέφερε η Τουρκία σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς ως αληθινός φίλος δημιούργησε δυσφορία στη Γαλλία που δεν μπορούσε να βοηθήσει τους Ευρωπαίους γείτονές της κατά τις πιο δύσκολες μέρες τους».

«Στην πραγματικότητα, είναι η Γαλλία που υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις ενάντια στο νόμιμο καθεστώς στη Λιβύη, διαβρώνοντας τη δυναμική λύσης του νησιού και αγνοώντας συνεχώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθώντας να επιβάλει κυρώσεις στον σύμμαχό της, Τουρκία », πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Aksoy είπε ότι υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Haftar, η Γαλλία εμποδίζει την παύση των δεινών του λαού της Λιβύης.

«Ας μην ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με το ψήφισμα 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας τον Χάφταρ, ο οποίος πιστεύει ότι η μόνη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι με στρατιωτικά μέσα, σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, βομβαρδίζει νοσοκομεία ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας μέρες, μπλοκάρει το μόνο εισόδημα της Λιβύης, που είναι η παραγωγή πετρελαίου και κόβει τις γραμμές νερού, η Γαλλία εμποδίζει την παύση του λαού της Λιβύης », πρόσθεσε.

Ο Ακσόι είπε ότι η Τουρκία συνιστά στη Γαλλία να επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση της υγείας του γαλλικού και του ευρωπαϊκού λαού και στην ανακούφιση των πληγών τους ενόψει της επιδημίας COVID-19.

«Η γαλλική κυβέρνηση, απομακρυνόμενη από τη φιλοδοξία της για ανταγωνισμό, πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε η δήλωση.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ, Πρακτορείο Anadolu)

ViaDiplomacy Newsroom