Επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι

Κορυφώνει την προκλητική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος,  στρέφοντας τα πυρά του κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«ΟΜητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που έκανε δεν είναι τα σωστά. Δεν ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία καλά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. Όπως είπε, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης “φρίκαρε την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν “Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία” και μετά το μνημόνιο προχώρησε σε μία πολιτική ρεβανσισμού. “Ο Χαφτάρ δεν έχει αξία. Και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα (σσ. ο Μητσοτάκης). Έδωσαν αυτές τις συνεντεύξεις, που δεν έχουν αξία. Όταν ο Χαφτάρ φτάσει στη Γερμανία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι θα έχει να πει εκεί”.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την κυβέρνηση Σάρατζ, ο Ερντογάν τόνισε πως “είδαμε τρομοκρατικές οργανώσεις να ανακτούν έδαφος στη Λιβύη. Οι επιθέσεις απείλησαν ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την αναγκαία αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις του Χαφτάρ”.

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία ενδυνάμωσε τη συνεργασία της με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με την υπογραφή δύο μνημονίων. “Η Τουρκία είναι το ‘κλειδί’ για την ειρήνη στη Λιβύη. Στη χώρα αυτή επέστρεψε η ηρεμία, μέσω της εκεχειρίας που επετεύχθη και με τη συνδρομή του Βλαντιμίρ Πούτιν”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Διάσκεψη του Βερολίνου, τόνισε πως “τη βλέπουμε ως ένα σημαντικό βήμα” για να προσθέσει ότι “οι αναζωογονητικές ελπίδες δεν πρέπει να θυσιάζονται στις φιλοδοξίες των εμπόρων του αίματος και του χάους”.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ