Επίθεση με 26 πυραύλους cruise 3M-14T “Kalibr” εξαπέλυσε η Ρωσία κατα στόχων στην Συρία (Video)

Επίθεση με 26 πυραύλους cruise 3M-14T “Kalibr” εξαπέλυσε η Ρωσία κατα στόχων στη  Συρία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Στρατηγό Sergei Shoigu.

Οι πύραυλοι εξαπολύθηκαν από μια φρεγάτα και τρείς κορβέτες οι οποίες έπλεαν στα νότια της Κασπίας θάλασσας. Οι 26 πύραυλοι σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό έπληξαν τους στόχους στην δυτική Συρία με επιτυχία.

Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία πυραυλική επίθεση σε χερσαίους στόχους με βλήματα cruise που έχει πραγματοποιήσει το Ρωσικό Ναυτικό κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δεν ανέφερε την πορεία που ακολούθησαν οι 26 πύραυλοι όμως εκτιμάται ότι διέσχισαν τους εναερίους χώρους του Ιράν και του Ιράκ προφανώς με την ανοχή των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Οι κάθετα εκτοξευόμενοι πύραυλοι cruise 3M-14T “Kalibr” εντάχτηκαν στο οπλοστάσιο του Ρωσικού Ναυτικού πρόσφατα και αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα του ρωσικού οπλοστασίου.

Το βλήμα για την πλοήγηση του μέχρι το στόχο χρησιμοποιεί τρείς διαφορετικούς αισθητήρες το δορυφορικό σύστημα ναυσιπλοΐας Glonass, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και τον ενεργό αισθητήρα ραντάρ ARGS-14E ο οποίος τίθεται σε λειτουργία λίγο πριν από την τελική φάση της επίθεσης του πυραύλου.

Ο 3M-14T “Kalibr” μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 1.500-2.600 χλμ και η συγκεκριμένη έκδοση είναι σχεδιασμένη για την καταστροφή χερσαίων στόχων.

Οι 26 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την φρεγάτα Dagestan κλάσης Gepard και τις καινούργιες κορβέτες Grad Sviyazhsk, Uglich and Veliki Ustyug κλάσης Buyan. Και τα τέσσερα πλοία είναι εξοπλισμένα με 8 κάθετους εκτοξευτές.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.