Επίθεση των συμμάχων του Assad κατα ισλαμιστών με “αυτοκτονικά” UAV

Εξοπλισμένα UAV με εκρηκτικά χρησιμοποιούν οι σύμμαχοι του al-Assad στην βόρεια Συρία εναντίον των ανταρτών σύμφωνα με τον διοικητή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ahrar al-Sham.

Όπως δήλωσε ο διοικητής τα επιθετικά αεροχήματα χρησιμοποιηθήκαν την περασμένη Δευτέρα εναντίον των ανδρών της οργάνωσης του στην περιοχή της επαρχίας Idlib.

Συνολικά πέντε αεροχήματα εξοπλισμένα με εκρηκτικά επέπεσαν επί της βάσης της οργάνωσης Ahrar al-Sham στην πόλη Ma’ar Shimmareen στην επαρχία Idlib.

Όπως αναφέρει η ισλαμιστική οργάνωση η καταστροφική ισχύ του φορτίου που έφερε το αερόχημα ήταν ανάλογη με αυτή ενός βλήματος όλμου των 82 χλστ, μόνο που το πολεμικό φορτίου των συγκεκριμένων αεροχήματων περιελάμβανε περισσότερα θραύσματα για την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς.

ZALA-421-16E-2

Τα αεροχήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν αφού πετούν σε μεγάλο σχετικά ύψος και είναι αθόρυβα. Σύμφωνα με αναλυτές τα αεροχήματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι είτε το ρωσικό Zala 421-16e είτε το ιρανικό Raad-85.

Και τα δύο αεροχήματα διαθέτουν κάμερα ημέρα και σύστημα ζεύξης δεδομένων που επιτρέπει στον χειριστή να παρέμβει στην πορεία του αεροχήματος ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές οι Ιρανοί έχουν δώσει έμφαση στα επιθετικά αυτοκτονικά αεροχήματα ως μια φτηνή λύση μεγάλης ακρίβειας για την εξουδετέρωση στόχων σε απόσταση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.