Επίθεση Τούρκων και Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα στον Τζέφρι Πάιατ

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, «ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται «Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».

«Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», καταλήγει η ρωσική πρεβεία.

Επισημαίνεται πως ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, τόνισε πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και πως τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.

«Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιθέσεις και από Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης

Την ίδια ώρα αρκετά από τα τουρκικά ΜΜΕ που προωθούν τις κυβερνητικές θέσεις στην Τουρκία, με την σειρά τους αναφέρονται στον Αμερικανό Πρέσβη και για τα όσα είπε στην συνέντευξη του. Τα δημοσιεύματα στέκονται ιδιαιτέρως στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, για την οποία ο Αμερικανός πρέσβης ότι «οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία».

«Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου» διαμήνυσε ο Τζέφρι Πάιατ.

ViaDiplomacy Newsroom