Οι επιθέσεις πειρατών μέσα στο 2014 – Τι καταγράφει η Ετήσια Έκθεση του IMB

Η πειρατεία «χτύπησε» τη χώρα μας με το θάνατο του έλληνα υποπλοίαρχου του πλοίου «Κάλαμος» έπειτα από επίθεση ομάδας πειρατών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν. Η πειρατεία στις ακτές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής αποτελεί μια σοβαρότατη απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα .

Η ετήσια έκθεση του International Maritime Bureau (IMB) δείχνει ότι καταγράφηκαν 245 περιστατικά πειρατείας σε όλο τον κόσμο το 2014 ενώ σημειώθηκε μείωση κατά 44% της πειρατείας από σομαλούς, που είχε κορυφωθεί το 2011.

Οι επιθέσεις εναντίον μικρών δεξαμενόπλοιων στα ανοικτά των ακτών της Νοτιοανατολικής Ασίας προκάλεσαν αύξηση της παγκόσμιας πειρατείες, παρά τη μείωση του δείκτη της πειρατείας. Οι πειρατές πήραν ομήρους 442 μέλη πληρώματος, σε σύγκριση με τα 304 μέλη πληρώματος το 2013.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν έδειξαν ότι αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα παράκτια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Συμμορίες ενόπλων επιτίθενται σε μικρά δεξαμενόπλοια στη περιοχή για τα φορτία τους, αναζητώντας ντίζελ και πετρέλαιο εσωτερικής καύσης για να το κλέψουν και στη συνέχεια να μεταπωλήσουν. Οι περισσότερες από τις 124 επιθέσεις στην περιοχή που είχαν ως στόχο την κλοπή έγιναν από μικρά σκάφη με ένοπλους πειρατές.

Στη Δυτική Αφρική, έχουν αναφερθεί 41 περιστατικά, αν και το IMB πιστεύει ότι πολύ περισσότερες επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν λόγω λαθραίας διακίνησης. Πέντε σκάφη υπέστησαν πειρατεία, εκ των οποίων 3 ήταν δεξαμενόπλοια, ένα με προμήθειες και ένα αλιευτικό σκάφος. Οι πειρατείες των δεξαμενόπλοιων και εμπορικών πλοίων φάνηκε να υποχωρούν το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την τελευταία αναφερόμενη περίπτωση, στο τέλος του Ιουλίου του 2014.

Στο Μπαγκλαντές επιθέσεις έγιναν σε αγκυροβολημένα σκάφη, τρεις σε σκάφη εν πλω και είχαμε μία αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης. Η πλειοψηφία των περιστατικών ήταν κλοπές εμπορευμάτων, αν και σε μια επίθεση τρία μέλη πληρώματος πιάστηκαν όμηροι, ενώ δύο μέλη πληρώματος τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Η Ακτοφυλακή του Μπαγκλαντές επενέβη σε πολλές κλήσεις βοήθειας από τους πλοιάρχους των πλοίων.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.