Εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης αεροπορικών κινητήρων ίδρυσε η Τουρκία

Συνεχίζεται με μεθοδικότητα και επιμονή η προσπάθεια του τουρκικού κράτους να χτίσει σταδιακά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος την απαραίτητη τεχνολογική του υποδομή ώστε η χώρα να καταστεί βιομηχανική δύναμη στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Έτσι μετά το κέντρο ερευνών για την ανάπτυξη θερμικών καμερών, το κέντρο ανάπτυξη τεχνολογίας βαλλιστικής προστασίας, το κέντρο ανάπτυξης τεχνολογιών ραντάρ, το κέντρο ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής ημιαγωγών τεχνολογίας Gallium Nitrate(GaN), το τουρκικό κράτος όπως κάθε σοβαρό κράτος θα έπραττε δημιούργησε ένα κέντρο ερευνών για αεροστρόβιλους.

Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε συνεργασία ενός κρατικού ερευνητικού ιδρύματος του  TUBITAK και του πανεπιστημίου METU.

Το νέο εργαστήριο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην Άγκυρα και αποσκοπεί στην υποβοήθηση της τουρκικής βιομηχανίας να αναπτύξει κινητήρες αεροσκαφών και ελικοπτέρων για τα μελλοντικά προγράμματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν δοκιμές για νέα υλικά κατασκευής κινητήρων, σχεδίασης κινητήρων και ελέγχου απόδοσης κινητήρων.

 

Γιώργος Τσιμπούκης