Ερντογάν – Από φρεγάτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνοδεύεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Από φρεγάτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνοδεύεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους στη νότια Κύπρο, ειδικά σε ζητήματα όπως το πετρέλαιο στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει το νέο γεωτρύπανο Γιαβούζ στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προσδιόρισε τον χρόνο έναρξης των γεωτρήσεων για τον Ιούλιο.

Ο Ντονμέζ είχε τονίσει ότι η γεώτρηση του Πορθητή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται στο Finike 1 όπως έχει προγραμματιστεί, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο μέσα στον Ιούνιο θα σταλεί στην περιοχή που θα ξεκινήσει τις εργασίες του και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για την νέα γεώτρηση.

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε πει ότι η τουρκική σημαία θα ανεμίζει σε δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ, με στόχο τα δικαιώματα των δικαιωμάτων της Άγκυρας και του ψευδοκράτους. «Ως Τουρκία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», ανέφερε.

ViaDiplomacy Newsroom