Ερντογάν: Εξαντλείται η υπομονή μας με τη Ρωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη “συμφωνία του αιώνα”, που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για τη Μέση Ανατολή, ως “νομιμοποίηση της προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ”.

”Η Ιερουσαλήμ δεν θα παραδοθεί στο Ισραήλ. Το σχέδιο αυτό δεν υπηρετεί την ειρήνη. Το σχέδιο να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ δεν είναι καθόλου αποδεκτό. Αυτό το σχέδιο ακυρώνει όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και νομιμοποιεί την ισραηλινή κατοχή”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Σενεγάλη, όπως μεταδίδει το RIA NOVOSTI.

Τη ”συμφωνία του αιώνα” σχολίασε νωρίτερα και η Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δήλωσε πως “ανήκει στα σκουπίδια της ιστορίας”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες παρουσιάστηκε από τον Τραμπ το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήρισε ως ”μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών” για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εκ των άλλων μια “σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας”, ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την “αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Ερντογάν: ”Εξαντλείται” η υπομονή μας με τη Ρωσία

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για το ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Σότσι ή της Αστάνα σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του yenisafak.com.

Η  κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Οι νεότεροι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ από – υποστηριζόμενες από τη Ρωσία – δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ένα νέο κύμα προσφύγων από την περιοχή, στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ρωσία έχει ενημερωθεί από την Τουρκία για το ότι ”εξαντλείται” η υπομονή της αναφορικά με τους βομβαρδισμούς, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Απάντηση Μόσχας στις καταγγελίες του Ερντογάν

Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στη Συρία, ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια λιτή ανακοίνωση του, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS , δηλώνει ότι ” η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει”.

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξάλλου, έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

ViaDiplomacy Newsroom