Ερντογάν για την Πρεσβεία του Κοσόβου στην Ιερουσαλήμ: Προδίδει εμένα και τον μουσουλμανικό κόσμο

Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο προδίδει τόσο τον ίδιο όσο και τον μουσουλμανικό κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα της IBNA,  με τα σχέδιά της να γίνει η πρώτη χώρα με πλειοψηφούντα μουσουλμανικό πληθυσμό που εγκαινιάζει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις αρχές του μήνα σε μια εικονική τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης,  ακολουθώντας τα βήματα τεσσάρων αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου, που ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία κατηγόρησε την Πρίστινα ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο σχετικά με το σχέδιο της πρεσβείας , με τον εκπρόσωπο του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι να λέει ότι η εξέλιξη αυτή δεν «υπηρετεί το παλαιστινιακό ζήτημα» και υπονομεύει το όραμα της λύσης των δύο κρατών [στην περιοχή].

Η ανακοίνωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017 για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ  προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα εξέφρασε οργή για την απόφαση, καθώς θεωρούν την Ιερουσαλήμ  «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φιλοξένησε μια έκτακτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη,  υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Το 57μελές OIC κατήγγειλε την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει την διαμφισβητούμενη πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

(πηγή: IBNA)

ViaDiplomacy Newsroom