Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι

Η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως ότου και οι δύο χώρες εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Κάναμε σαφή τη θέση μας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών όπου μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν [PKK] κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους είναι επιζήμια για τις αξίες της συμμαχίας. Όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχουμε μια ξεκάθαρη και ισχυρή θέση. Μέχρι να κρατήσουν τον λόγο τους, η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, μιλώντας σε συνάντηση με Τούρκους πρεσβευτές σε ξένες χώρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας υπέγραψαν μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28 Ιουνίου που αίρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία. 

Οι τουρκικές αρχές έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν ήταν οριστικό και το τουρκικό κοινοβούλιο ενδέχεται να μην το είχε εγκρίνει εάν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων.

ViaDiplomacy Newsroom