Ερντογάν και Αλίεφ κατασκευάζουν αγωγό από την Τουρκία στο Ναχτσιβάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε τη Δευτέρα στον αυτόνομο θύλακα του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Αλίεφ καλωσόρισε τον Ερντογάν με επίσημη τελετή προτού πραγματοποιήσει συνομιλίες κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδιαίτερα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Καραμπάχ. Αργότερα θα έχουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι ηγέτες θα παραστούν επίσης στην τελετή θεμελίωσης του αγωγού φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναχτσιβάν και θα εγκαινιάσουν το εκσυγχρονισμένο στρατιωτικό συγκρότημα του Ναχτσιβάν.

Η Άγκυρα και το Μπακού συμφώνησαν το 2020, σε ένα μνημόνιο κατανόησης, να προμηθεύουν φυσικό αέριο από την Τουρκία στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου μήκους 85 χιλιομέτρων (53 μίλια) θα εκτείνεται από την ανατολική επαρχία Igdir της Τουρκίας έως το Sederek στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν, με ετήσια δυναμικότητα 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) και ημερήσια χωρητικότητα 1,5 mcm.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της εταιρείας εμπορίας αγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας BOTAS και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

ViaDiplomacy Newsroom