Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας προσέγγισαν για την αγορά των F-16

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Άγκυρα θα εξετάσει την προσθήκη περισσότερων F-16 στον αεροπορικό στόλο της, αντί των πιο προηγμένων F-35, μετά την απομάκρυνσή της από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών επιθέσεων.

«Μιλάμε για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για F-35. Ως απόδοση αυτής της επένδυσης, οι ΗΠΑ μας προσέγγισαν με αυτήν την προσφορά. Τους είπαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να καλύψουμε τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας », δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία προκάλεσε ρήξη με τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ αφού αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία το 2019 λόγω ισχυρισμών ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του στόλου της και αναβάθμισης των υπαρχόντων αεροσκαφών F-16 ως εναλλακτική λύση στην απόκτηση των F-35.

«Η πρώτη μας επιλογή είναι να αγοράσουμε το F-35, και αυτό είναι δικαίωμά μας. Εάν η κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπεραστεί, η Τουρκία θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα και θα παραλάβουμε τα F-35 μας. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις. Η επέκταση του υπάρχοντος στόλου των F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση. Ανάλογα με τις συνθήκες, μια τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις ανάγκες μας », δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet .

Πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι «εντελώς παράνομος και άδικος», σημειώνοντας ότι η Τουρκία είχε ήδη καταβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

ViaDiplomacy Newsroom