Ερντογάν: «θα κάνουμε ότι χρειάζεται» μέσα σε συνασπισμό κατά του ISIS

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πιθανή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS). O Ερντογάν δήλωσε ότι οι άλλες χώρες σχεδιάζουν μια χερσαία επιχείρηση και ανάφερε η 2α Οκτωβρίου ως ημερομηνία – κλειδί διότι το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει ένα νέο νόμο όπου θα εξουσιοδοτεί τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με Ιράκ και Συρία. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας».
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πρόκειται για μια στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ή απλά για μια κίνηση του Ερντογάν με στόχο να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των ΗΠΑ και του συνασπισμού των χωρών που σχεδιάζουν να πολεμήσουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές σε Ιράκ και Συρία.
Ο Ερντογάν έχει επενδύσει στις σουνίτικες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες που αναδείχθηκαν από την «Αραβική Άνοιξη». Αποδεικνύεται με τη υποστήριξη που παρείχε στην ισλαμική κυβέρνηση του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και φυσικά με τη στήριξη στους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές της Συρίας. Έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με το αμερικάνικο ειδησεογραφικό site http://www.wnd.com, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει εφοδιάσει με όπλα το ISIS για να πολεμήσει τους Κούρδους.
Η Τουρκία φέρεται να χρησιμοποιεί σύμφωνα με αναλυτές το ISIS για να «φροντίσει» ένα άλλο είδος προβλήματος που είναι πολύ πιο κρίσιμο για αυτήν, το PKK, το οποίο επιδιώκει ιστορικά την ανεξαρτησία των περιοχών της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία. Οι μαχητές του ΡΚΚ αφήνουν την Τουρκία και συντάσσονται με τους Κούρδους του Ιράκ για να αναχαιτίσουν την επέκταση του ISIS.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι η συμμαχία κρατών κατά του ISIS ότι θα δώσει νομιμότητα στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και ότι θα κάνει και το PKK επίσημο μέλος του συνασπισμού που μάχεται τους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές. Οι Κούρδοι μαχητές ιδιαίτερα της Συρίας αποδεικνύονται πολύ ικανοί στην αναχαίτιση της επέκτασης του ΙSIS.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.