Ερυθρός Σταυρός: Κόσμος πεθαίνει από πείνα στην Τιγκράι

Άνθρωποι έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από ασιτία στην εμπόλεμη περιφέρεια Τιγκράι της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ερυθρός Σταυρός.

Υπολογίζεται ότι 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στην περιφέρεια – δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα που θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή, τόνισε ο πρόεδρος της αιθιοπικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο Άμπερα Τόλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αντίς Αμπέμπα.

«Πρέπει να αντιδράσουμε το ταχύτερο δυνατό (…) αν δεν μπορέσουμε να φθάσουμε στον κόσμο αυτό, το μέγεθος (της κρίσης) θα συνεχίσει» να μεγεθύνεται, τόνισε ο Άμπερα Τόλα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία του την περιοχή.

Οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν πρόσβαση στο 80% της Τιγκράι, υπογράμμισε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», προειδοποίησε.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των τοπικών αρχών στην Τιγκράι την 4η Νοεμβρίου, να τους επιτρέψει να προσπελάσουν περιοχές όπου εκτυλίχθηκαν οι εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ προχώρησε στην επίθεση στην Τιγκράι με σκοπό να εκμηδενίσει το Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Τιγκράι (TPLF), που κυβερνά την περιφέρεια και εναντιώνεται στην κυβέρνησή του. Ανακήρυξε τη νίκη της στις αρχές του Δεκεμβρίου, όμως υπάρχουν πληροφορίες πως σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση ελέγχει από το 60% ως το 80% της Τιγκράι.

Την περασμένη εβδομάδα τρεις παρατάξεις της αιθιοπικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι στη σύγκρουση έχουν σκοτωθεί πάνω από 52.000 άμαχοι. Η κυβέρνηση διαψεύδει.

ViaDiplomacy Newsroom