«Εθιμοτυπικού» περιεχομένου το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας και Τουρκίας

Τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομολογός του Αχμέτ Νταβούτογλου  έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

– Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

– Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

– Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

– Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

– Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.

– Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

– Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.