Έτοιμο προς καθέλκυση το περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης P61 της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έτοιμο προς καθέλκυση είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα ΜΑΧΗdefence.com το περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης που παρήγγειλε το 2015 έναντι 44 εκατ. ευρώ η Κυπριακή Δημοκρατία στα Ισραηλινά ναυπηγεία (Israel Shipyards Ltd) με σκοπό την ενίσχυση του στόλου της Εθνοφρουράς.

Το περιπολικό σκάφος  P61 βασίζεται στο σκάφος τύπου Sa’ar 4 τρία από τα οποία διαθέτει το Λιμενικό Σώμα/Ελληνικού Ακτοφυλακή και είναι εξοπλισμένο με δύοτηλεχεριζόμενα πυροβόλα Typhoon των 25 χλστ της εταιρείας Rafael.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια και το 2013, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτη Φωτίου, είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για προμήθεια δύο πυραυλακάτων, έναντι 100 εκ. ευρώ.

Ωστόσο αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε, λόγω αντίδρασης της Κυπριακής Βουλής, προκαλώντας μάλιστα διατάραξη των σχέσεων με το Ισραήλ.

Τελικά δύο χρόνια αργότερα και με τις συνθήκες να πιέζουν η Λευκωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην ενίσχυση του ναυτικού τμήματος της Εθνικής Φρουράς σε δύο φάσεις, πρώτον αγοράζοντας από το Ισραήλ ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης και δεύτερον προετοιμάζοντας σε βάθος χρόνου την απόκτηση άλλων δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης και δύο ταχύπλοων σκαφών για τις ακτές.

Τα τελευταία τέσσερα σκάφη θα παραγγελθούν κατά πάσα πιθανότητα το 2017 και με βάση την διακρατική συμφωνία που η Κύπρος με το Ισραήλ έχουν υπογράψει υπάρχει πρόβλεψη για την ναυπήγηση και δεύτερου περιπολικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, πανομοιότυπου με το P61.

Η τελική απόφαση για την πορεία του ναυπηγικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ληφθεί το 2017 και όπως φαίνεται ενδέχεται να περιλαμβάνει το συνδυασμό ναυπήγησης ενός ακόμη σκάφους στο Ισραήλ με την παράλληλη ανάθεση της ναυπήγησης των υπολοίπων σκαφών σε διαφορετικές χώρες.

Εκτός από τα παραπάνω σκάφη η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να  αγοράσει και ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV για την καλύτερη επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η καθέλκυση του P61 θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαΐδη όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Liberman. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί είναι η συνεργασία στο τομέα των διακρατικών ασκήσεων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η κυβερνοάμυνα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.