Έτοιμο το τουρκικό διαστημικό κέντρο συναρμολόγησης δορυφόρων UMET

Το κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών δορυφόρων της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΑΙ πρόκειται να εγκαινιάσει στις 21 Μαΐου ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Το κέντρο αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε το 2010 η Τουρκία με την εταιρεία Telespazio για την κατασκευή του στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk-1 ο οποίος θα εκτοξευτεί τον Νοέμβριο του 2015.

Το κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Kazan βορειοδυτικά της Άγκυρας ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και στην Türksat και θα το διαχειρίζεται η εταιρεία ΤΑΙ.

Το UMET (Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi) όπως ονομάζεται το κέντρο στα τουρκικά, πρόκειται να αξιοποιηθεί για την συναρμολόγηση και τις δοκιμές αποδοχής δορυφόρων στρατιωτικής και πολιτικής χρήσης βάρους μέχρι και 5 τόνων.

Το κόστος κατασκευής του UMET έφτασε τα 100 εκατ. δολάρια και καλύφθηκε από την εταιρεία Telespazio, στο πλαίσιο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της παραγγελίας του δορυφόρου Göktürk-1.

Η συνολική στεγασμένη έκταση του κέντρου είναι 3.800 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει δυνατότητα δοκιμών σε θερμικό κενό, δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, κραδασμών, ακουστικών δοκιμών, μέτρησης όγκου, δοκιμής ανοίγματος των ηλιακών συλλεκτών των δορυφόρων και μέτρηση της εμβέλειας των δορυφορικών κεραιών.

Στις εγκαταστάσεις του UMET θα κατασκευαστεί ο πρώτος εγχώρια σχεδιασμένος και ανεπτυγμένος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Türksat 5A (με 20% εγχώρια προστιθέμενη αξία θα κατασκευαστεί με βάση το διαστημικό σκάφος MELCO DS2000 της ιαπωνικής εταιρείας MELCO και θα έχει βάρος 2,9 τόνους με 16 αναμεταδότες στη συχνότητα Ku και 4 αναμεταδότες στη συχνότητα C), ενώ θα ακολουθήσει αργότερα ο Türksat 6A και η οικογένεια των κατασκοπευτικών δορυφόρων τηλεπισκόπησης Göktürk.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.