Έτοιμοι για στενότερη συνεργασία δήλωσαν Σολτς-Λι Τσιανγκ

Έτοιμες για στενότερη διμερή συνεργασία εμφανίστηκαν Γερμανία και Κίνα, μετά την ολοκλήρωση του 17ου κύκλου διακυβερνητικών διαβουλεύσεων των δύο χωρών στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν έχει συμφέρον από ενδεχόμενη οικονομική «αποσύνδεση» από την Κίνα, ζήτησε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις μεγάλες εταιρίες και ανέδειξε τη σημασία της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ας συνεχίσουμε τον διάλογο, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλά ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίσουμε μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Λι από την πλευρά του τόνισε ότι, «ως ισχυρές δυνάμεις, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για να φέρει τις γερμανοκινεζικές σχέσεις σε νέο επίπεδο, να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανάπτυξη και των δύο χωρών και να φέρει περισσότερη θετική ενέργεια και σταθερότητα στον κόσμο».

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο καγκελάριος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναπτύξει περαιτέρω τη διμερή εμπορική συνεργασία και απέρριψε κάθε συζήτηση περί οικονομικής «αποσύνδεσης». «Απομάκρυνση από το ρίσκο δεν σημαίνει αποσύνδεση από την Κίνα. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον» από αυτό, σημείωσε, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «η πρόσβαση στην κινεζική αγορά και οι συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού για τη Γερμανία και άλλες ξένες εταιρίες παραμένουν πρόκληση για την οποία απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις». Η Γερμανία, υπογράμμισε, χαιρετίζει την ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας, η οποία συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων στις μεγάλες εταιρίες στην Κίνα. «Οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο προσέχουν όλο και περισσότερο τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων και οι αξιοπρεπείς συνθήκες παραγωγής με τις σχετικές βελτιώσεις στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι προς το συμφέρον και των δυο μας», επισήμανε.

Μια τέτοια συνάντηση είναι «ακόμη πιο σημαντική από το σύνηθες και σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς με τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας», ανέφερε ο καγκελάριος και, ειδικά για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ρυπογόνων σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επομένως φέρουν ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Κάθε τόνος CO2 που εξοικονομούμε συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης», δήλωσε ο κ. Σολτς. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διμερή διάλογο για το κλίμα.

Ο Λι Τσιανγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι στα 51 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, «οι δύο πλευρές έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία τους και, στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και του κοινού οφέλους, καθιέρωσαν μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και προωθούν από κοινού την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που προωθούνται μεταξύ Κίνας και ΕΕ.» Η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά, συνέχισε και υπενθύμισε ότι η σινο-γερμανική οικονομική και εμπορική συνεργασία «έχει αποφέρει απτά οφέλη στους ανθρώπους και των δύο χωρών». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η γερμανική πλευρά θα παραμείνει ανοιχτόμυαλη, θα επιμείνει στην ανεξαρτησία και την αυτονομία της και θα αντιμετωπίσει κατάλληλα τα σχετικά ζητήματα με βάση τους διεθνείς κανόνες και την αρχή του πνεύματος της σύμβασης».

Οι δύο πλευρές, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμη να προωθήσουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης εργατικού δυναμικού, αλλά και να ενισχύσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Η κινεζική πλευρά δεσμεύεται να καταστήσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μία από τις κατευθυντήριες ιδέες της μελλοντικής σινο-γερμανικής συνεργασίας, προωθώντας τις πράσινες τεχνολογίες και τη βιομηχανική συνεργασία και διερευνώντας τη δημιουργία ενός λογικού και εύρυθμου καταμερισμού εργασίας στην αλυσίδα της βιομηχανίας πράσινης ενέργειας, πρόσθεσε ο Λι Τσιανγκ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom