EUROPOL: Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής υψηλότερο από ποτέ στην Ευρώπη

Η Ευρώπη απειλείται σε μεγάλο βαθμό από ισλαμικά τρομοκρατικά χτυπήματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της αδυνατεί να θέσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μια ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που θα συμβάλει στο συντονισμό των κρατών – μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο διευθυντής της EUROPOL Rob Wainwright δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από το 2001 καθώς εκτιμάει ότι 3.000 με 5.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν συνδεθεί με τους Τζιχαντιστες και αποκάλυψε ότι η υπηρεσία του έχει συλλέξει περίπου 2.500 ονόματα υπόπτων. Απαντώντας σε ερωτήσεις επιτροπής της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων ο Wainwright ανάφερε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός υπηκόων της ΕΕ έχει εγκαταλείψει την Ευρώπη για να πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών εξτρεμιστών σε Συρία και σε Ιράκ αλλά και σε άλλες ζώνες συγκρούσεων, όπως είναι η Αφρική και η Αραβική Χερσόνησος.

Παράλληλα ο Wainwright επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τους δικούς τους δείκτες για να εκτιμούν το επίπεδο απειλής και δήλωσε ότι αυτό στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι υψηλότερο από ποτέ μετά τις επιθέσεις τις 9/11 στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η σημερινή απειλή είναι πιο διάχυτη στη φύση της καθώς η ισλαμική τρομοκρατία λειτουργεί με ένα πολύ αποκεντρωμένο τρόπο κάνοντας την καταπολέμηση της πιο δύσκολη και πολύ πιο περίπλοκη από ότι ήταν πριν 10 -15 χρόνια – τότε υπήρχε ο πυρήνας της ηγεσίας της Αλ- Κάιντα. Επίσης ο επικεφαλής της EUROPOL υπογράμμισε ότι η νέα γενιά πιθανών τρομοκρατικών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο πολύ πιο επιθετικά, με πολύ περισσότερη φαντασία και ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για την παρακολούθησή του.

Ενώ οι ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έβαλαν όλη την Ευρώπη σε μια εποχή τρόμου η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων των κρατών- μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών παρά τις προηγούμενες προσπάθειες που έγινε για να πέσει πρόταση στο τραπέζι. Την ιδέα για την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών έως το 2020 είχε προτείνει το 2013 η πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Viviane Reding.

Το θέμα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφορίων έκλεισε οριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής Natasa Bertuad όταν δήλωσε «όχι», εξηγώντας ότι η Επιτροπή αντ’ αυτού θα ενισχύσει την ανταλλαγή δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ κάνοντας το κέντρο ανάλυσης πληροφοριών της ΕΕ (IntCen) να λειτουργεί καλύτερα και να συντονίζεται με τους άλλους οργανισμούς ΕΕ όπως είναι η EUROPOL.

Ο Μ. Vermeulen, ερευνητής στο European University Institute της Ιταλίας, ο οποίος συνέταξε το 2012 μια έκθεση σχετικά με την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ επισήμανε, στο euobserver, ότι οι μεγάλες υπηρεσίες, πληροφοριών όπως της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας είναι απρόθυμες να μοιραστούν πληροφορίες αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πιο θα είναι το αντικείμενο .

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.