Εύα Καϊλή: Δεν υπήρξε εξωτερική πίεση για να υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών

Καμία εξωτερική πίεση δεν υπήρχε για να υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε η Εύα Καϊλή στο 2ο συνέδριο της Ένωσης Σηματούχων Εταιριών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις από την συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όσο αναφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να εξασφαλίσουν και να διαχωρίσουν τα σήματα τους με τον όρο «Μακεδονία» και «μακεδονικός».

Όταν από το ακροατήριο υπήρχαν φωνές ότι η συμφωνία υπογράφτηκε ύστερα από εξωτερικές πιέσεις η ευρωβουλευτής που συμμετείχε στο πάνελ απάντησε: «Κανένας από το εξωτερικό ή από το ΝΑΤΟ δεν πίεσε για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπήρχε πίεση από το εξωτερικό για να προσχωρήσει η συμφωνία. Δεν κερδίσαμε κάτι». «Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμό στα σήματα ελληνικών προϊόντων» υποστήριξε η Εύα Καϊλη σημειώνοντας τα κενά και την διαφωνία της στο κείμενο της συμφωνίας.

«Δυστυχώς αυτή η συμφωνία δεν καλύπτει τα προϊόντα μας. Περιμένουμε την σύσταση επιτροπής που θα προστατεύει τον όρο «Μακεδονία» και «μακεδονικό» δήλωσε.

«Εμπορικό πόλεμο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» προβλέπει ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένονται μεγάλες μάχες στις δικαστικές αίθουσες για την ονομασία των προϊόντων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

«Κανένας γλωσσολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ενώ έχουμε ένα σημαίνον και δυο διαφορετικές ερμηνείες, ο καταναλωτής θα μπορεί ξεχωρίσει την χώρα προέλευσης του προϊόντος» ανέφερε καθώς όπως επισήμανε οι ιδιωτικές οντότητες στην ΠΓΔΜ δεν είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», αλλά μόνο οι δημόσιοι φορείς.

Για την επιτροπή που πρόκειται να σχηματιστεί για τον έλεγχο των σημάτων, ο κ. Βλαχογιάννης δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της.

«Ο,τι κι αν συμφωνεί η επιτροπή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες. Υπάρχουν πολλά κενά» σημείωσε.

«Αυτό που θεωρώ πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε είναι να προτρέψουμε οι επιχειρήσεις να καταθέσουν σήματα στο ευρωπαϊκό γραφείο και πρέπει να αποδεχθούν οι δημόσιες αρχές το μάταιο της επιτροπής» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Ο κ. Βλαχογιάννης τόνισε πως ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ακόμα και στην Αργεντινή και την Κολομβία, «για αυτό θα πρέπει η γενική γραμματεία του υπουργείου εμπορίου να ελέγχει διεθνώς την κατάθεση σημάτων».

Από την μεριά της, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Σηματούχων Εταιρειών Ελλάδας, Κύπρου, Αλβανίας, Ρουμανίας, Σκοπίων και Τουρκίας, Μαρία Μακρυδάκη δήλωσε πως «θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Αν έρθει κάποιος από τα Σκόπια στο μέλλον και θέλει να γραφτεί στην ένωση θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, γιατί η συμφωνία θα του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

Η κ. Μακρυδάκη ως λύση πρότεινε να υπάρχει μια ενιαία προσπάθεια από τα επιμελητήρια για την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης που θα δηλώνει προέλευση στα προϊόντα που εξάγονται. «Δεν έγινε σωστή μελέτη, δεν έγινε σωστός διάλογος, υπάρχει ένα κείμενο που τινάζει πολλά πράγμα τα στον αέρα και ειδικά την ιστορία μας» κατέληξε η κ. Μακρυδάκη.

(πηγή: makthes.gr)

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ