Έξι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Φινλανδίας από την Ρωσική Αεροπορία

Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε που είχε το «προνόμιο» να αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από ένα μη συνεργάσιμο γείτονα της.

Τελικά όπως φαίνεται η χώρα μας χάνει μετά από πολλά χρόνια αποκλειστικότητας αυτό το προνόμιο αφού όπως φαίνεται η Ρωσία αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνατότητες και τις αντοχές των βορείων γειτόνων της αρχίζοντας από τη Σουηδία και προσφάτως τη Φινλανδία.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα η Ρωσική Αεροπορία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας συνολικά έξι φορές μέσα σε δύο μήνες.

Η τελευταία παραβίαση έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου όταν ένα ρωσικό μεταγωγικό τύπου Ilyushin IL-76 εισήλθε 1,15 χλμ στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας όπου και παρέμεινε για 53 δευτερόλεπτα.

Παρα το γεγονός ότι τα επίγεια ραντάρ της χώρας ενημέρωσαν τον Ρώσο πιλότο ότι κατευθυνόταν προς τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, αυτός ουδέποτε απάντησε και αγνόησε πλήρως τις προειδοποιήσεις συνεχίζοντας την πτήση του προς την φινλανδική ενδοχώρα.

Ακόμα και όταν το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν εντός του εναερίου χώρου της Φινλανδίας ο Ρώσος πιλότος δεν απαντούσε στις κλήσεις των φινλανδικών ραντάρ.

Η αμέσως επόμενη κίνηση των Φιλανδών ήταν να απογειώσουν δύο μαχητικά F/A-18A Hornet για να αναχαιτίσουν το ρωσικό μεταγωγικό.

Πρόκειται για το έκτο ανάλογο περιστατικό που αντιμετωπίζει η Φινλανδική αεράμυνα τους τελευταίους δύο μήνες διαταράσσοντας την ηρεμία και ανεμελιά που απολάμβαναν οι Φιλανδοί για δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση της χώρας η οποία αν και είναι μέλος της Ε.Ε δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και οι εξοπλισμοί της Φινλανδίας.

Πιο αναλυτικά πρόσφατα η χώρα αγόρασε από την Ολλανδίας 100 άρματα μάχης Leopard 2A6 εκ των οποίων τα 20 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ τον περασμένο μήνα η Αεροπορία της Φινλανδίας πραγματοποίησε άσκηση βομβαρδισμού για πρώτη φορά μετά τον Β’ Π.Π

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.