Έξι σκάφη Έρευνας και Διάσωσης μεταναστών και προσφύγων δωρίζει η Ε.Ε στην….. Τουρκία

Την ναυπήγηση στην Τουρκία έξι περιπολικών σκαφών για την Τουρκική Ακτοφυλακή χρηματοδοτεί η ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής της Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο.

Για μια ακόμη φορά η τουρκική εξωτερική πολιτική κατάφερε να αποκομίσει οφέλη από μια κατάσταση την οποία η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε.

Έτσι το τουρκικό ναυπηγείο της Ολλανδικής εταιρείας Damen στην Αττάλεια ανέλαβε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να ναυπηγήσει έξι σκάφη έρευνας και Διάσωσης των οποίων η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής της Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο.

Το πλοίο που επιλέχτηκε είναι το Damen SAR 1906 και τα δύο πρώτα σκάφη πρόκειται να παραδοθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τα σκάφη τύπου Damen SAR 1906 είναι το αποτέλεσμα ενός πενταετούς ερευνητικού προγράμματος της εταιρείας Damen με το Πανεπιστήμιο Delft το ναυπηγικό γραφείο De Vries Lentsch και το Βασιλικό Ολλανδικό Ινστιτούτο  Θαλάσσιας Διάσωσης.

Το κύτος των έξι πλοίων θα κατασκευαστούν από κράματα αλουμινίου και η υπερκατασκευή από συνθετικά υλικά.

Τα σκάφη έχουν μήκος 19 μέτρα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 120 άτομα, ενώ μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα 33+ κόμβους. Στόχος του τουρκικού ναυπηγείου είναι το πρώτο σκάφος να παραδοθεί τον Μάιο του 2017 και τα υπόλοιπα τους επόμενους μήνες του ιδίου έτους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.