Ευριπίδης Στυλιανίδης: Οι κάτοικοι της Θράκης δημιουργούν μεταξύ τους κλίμα εμπιστοσύνης

Το δικό του σχόλιο για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, έκανε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Είναι σαφώς μία διακριτή θέση από την πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ωστόσο, για την επίλυση των διεθνών και των διμερών διαφορών υπάρχουν τρεις τρόποι, ή ο πόλεμος, ή ο διάλογος άνευ ατζέντας, ή οι διερευνητικές οι οποίες πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, σε συγκεκριμένη ατζέντα και σε συγκεκριμένους κανόνες» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ανέφερε δε πως ο πιο ρεαλιστικός δρόμος, που είναι και επιλογή της κυβέρνησης, είναι ο διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας και της ΑΟΖ, με κανόνα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Εκείνο που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι «όσο πιο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έχεις, τόσο πιο πολύ δυναμώνεις τη διαπραγματευτική σου θέση, διότι είσαι παίχτης στην περιοχή και μπορείς να διεκδικείς αυτά τα οποία δικαιούσαι».

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά πως δεν θα ψηφίσει για τις συμφωνίες των Πρεσπών, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως είναι υποχρέωση του κράτους, δείχνοντας αναφορά στην αρχή της συνέπειας να προχωρήσει και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αλβανίας με την υπόθεση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως θετικό της εξέλιξης αυτής είναι ο κατευνασμός, καθώς η Τουρκία είχε φτάσει στις κόκκινες γραμμές των προκλήσεων, χωρίς να υπολογίζει τίποτα.

Για την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά πως ο επόμενος στόχος του Ερντογάν είναι η Θράκη, ο πρώην υπουργός σχολίασε πως υπάρχει προσπάθεια εργαλοιοποίησης των μειονοτήτων της Θράκης, ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι απολύτως θωρακισμένη γιατί έχει χτίσει μετά την μεταπολίτευση εκεί ένα μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που αντέχει σε διεθνείς συγκρίσεις και είναι και ένα επιχείρημα που αποδεικνύει ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει σεβαστεί απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, από την άλλη βέβαια, σημείωσε, φαίνεται μία μετατόπιση στην Τουρκική ρητορική, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δημιουργούν μεταξύ τους κλίμα εμπιστοσύνης.

ViaDiplomacy Newsroom