Φιλορώσος Κροάτης Πρόεδρος: Η Τουρκία στάθηκε πάντα δίπλα στην Κροατία με την υποστήριξή της σε δύσκολες στιγμές

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, υποστηρικτής του Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Κροατία έχουν καλές, εποικοδομητικές και υγιείς σχέσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι γιορτάζουν την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων, ο Μιλάνοβιτς είπε: «Η Τουρκία στάθηκε πάντα στην κατανόηση και την υποστήριξη της Κροατίας σε δύσκολες στιγμές».

Εκφράζοντας ότι συζήτησαν πολλά θέματα στη συνάντησή τους με τον Ερντογάν, ο Μιλάνοβιτς ανέφερε: «Συζητήσαμε τον ευαίσθητο ρόλο που έχει αναλάβει η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Συζητήσαμε επίσης τον όγκο του εξωτερικού εμπορίου. Ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Κροατίας δεν επαρκεί γιατί είναι λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια. Νομίζω ότι θα πάει σε πολύ καλύτερα».

Επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές που έρχονται στην Κροατία είναι κυρίως από την Τουρκία, ο Μιλάνοβιτς σημείωσε: «Ήρθαν μεγάλες εταιρείες, τράπεζες και τουριστικές εταιρείες. Αυτό δείχνει και το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δυναμώσουμε και να κάνουμε μια προσφορά από την πλευρά μας».

Ο Μιλάνοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η Κροατία, ως μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και σταθερή χώρα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία στην οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς, είπε: «Πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας γιατί η συνάντηση διάρκειας 1 ώρας δείχνει ότι έχουμε καλές προθέσεις. Αλλά δεν γνωριζόμαστε αρκετά καλά. Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο».

ViaDiplomacy Newsroom