Φήμες για ατύχημα στο μοναδικό αεροπλανοφόρο της Κινας

Άμεση ήταν η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας στις πληροφορίες περι ατυχήματος που συνέβη στο κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning (CV-16) το οποίο εντάχτηκε στην δύναμη του Ναυτικού της χώρας μόλις πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ξένων ΜΜΕ το κινεζικό αεροπλανοφόρο υπέστη διακοπή του συστήματος παροχής ενέργειας μετά από έκρηξη η οποία συνέβη σε ατμοστρόβιλο κατα την διάρκεια πρόσφατων θαλάσσιων δοκιμών.

Η διακοπή όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα ήταν προσωρινή και ουσιαστικά νέκρωσε τα συστήματα του πλοίου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Κίνας Yang Yujun οι παραπάνω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι αληθείς. Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning (CV-16) αποτελεί μετασκευή του παλαιού σοβιετικού αεροπλανοφόρου Varyag κλάσης Admiral Kuznetsov η ναυπήγηση του οποίου είχε διακοπεί το 1992 ενώ είχαν ολοκληρωθεί το 65% των εργασιών.

Το πλοίο αγοράστηκε από την Ουκρανία το 1998 έναντι 20 εκατ. δολαρίων και ρυμουλκήθηκε στην Κίνα στα τέλη του 2001 με αρχές του 2002 όπου επρόκειτο να μετατραπεί σε πλωτό καζίνο. Τελικά το πλοίο στα μέσα του 2005 μεταφέρθηκε στην δεξαμενή του ναυπηγείο στο Dalian όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού μετασκευών του πλοίου. Οι εργασίες αυτές διήρκεσαν σχεδόν 5 χρόνια και η παράδοση του στο κινεζικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 μετά από ένα χρόνο θαλάσσιων δοκιμών.

Το αεροπλανοφόρο σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά για το Varyag έχει εκτόπισμα έμφορτο 65.000 τόνους, συνολικό μήκος 304,5 μέτρα, συνολικό πλάτος 75 μέτρα και βύθισμα 9 μέτρα. Το πλοίο μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων χάρις στους τέσσερις ατμοστρόβιλους συνολικής απόδοσης 200.000 ίππων και τους οκτώ λέβητες που διαθέτει.

Το πλήρωμα του αποτελείται από 2.626 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 24 μαχητικά Shenyang J-15, 6 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Changhe Z-18F,  4 ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης Changhe Z-18J και 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Harbin Z-9C. Ο εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει το ραντάρ τεχνολογίας AESA  Type 348 με συνολικά τέσσερις κεραίες τοποθετημένες στις τέσσερις πλευρές της υπερκατασκευής του αεροπλανοφόρου και το ραντάρ έρευνας  3D Type 381. Ο οπλισμός του Liaoning (CV-16) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και περιλαμβάνει 4 συγκροτήματα των 18 εκτοξευτών του αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας HQ-10, τρία αντιπυραυλικά συστήματα  Type-1030, δύο συστήματα των 12 εκτοξευτών για ανθυποβρυχιακές ρουκέτες των 240 χλστ, τέσσερις εκτοξευτές των 16 θέσεων για αναλώσιμα αντίμετρα και τέλος δύο εκτοξευτές των 24 θέσεων έκαστος επίσης για αναλώσιμα αντίμετρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.