Φλοράνς Παρλί: Η αμυντική ικανότητα της Ε.Ε θα είναι όφελος για τις ΗΠΑ

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σήμερα στους ομολόγους της του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να φοβούνται τα αμυντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν όφελος και πως η ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα θα ενισχύσει τη συμμαχία.

Οι παρατηρήσεις αυτές, τις οποίες έκανε σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, και τις μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους, είχαν σκοπό να βάλουν τέλος σε μήνες αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσον η πιο πρόσφατη προσπάθεια της ΕΕ να αναπτύξει όπλα και δυνάμεις είναι ανταγωνιστική με τη συμμαχία.

“Όταν ακούω ορισμένες αμυντικές δηλώσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και όταν παρατηρώ ορισμένες απειλές, περιλαμβανομένου και εντός αυτού του οργανισμού, λέω: “Μη φοβάστε”, είπε η Παρλί σε σύνοδο στην οποία συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

“Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν οικοδομείται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, μάλλον το αντίθετο: μια ισχυρότερη Ευρώπη θα συμβάλει σε μια πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική συμμαχία”, είπε η Παρλί.

Η Παρλί σημείωσε τη δήλωση που εξέδωσαν τον Σεπτέμβριο ο Γάλλος και ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη στην οποία οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι “αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και που είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ”.

Η Βρετανία, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν ρόλο υποστηρικτικό του ΝΑΤΟ. Όμως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού “αντιπερισπασμό” λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φορέσουμε ευρωπαϊκούς μπερέδες σε ένα σωρό ανθρώπους”.

Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, 21 είναι επίσης μέλη του 30μελούς ΝΑΤΟ, όμως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επί μακρόν ότι η Ένωση θα πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα προκειμένου να διαχειριστεί τις κρίσεις στα σύνορά της.

Τον ερχόμενο Μάρτιο, η ΕΕ έχει σκοπό να συμφωνήσει σε ένα πρωτότυπο έγγραφο στρατιωτικής στρατηγικής που θα ορίζει μελλοντικές απειλές, επικεντρώνοντας στην από κοινού ανάπτυξη όπλων, καθώς και στο περίγραμμα μιας νέας δύναμης επέμβασης της ΕΕ που θα μπορούσε να επεμβαίνει σε κρίσεις.

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται τη Ρωσία είναι πολύ επιφυλακτικές για οποιαδήποτε αλλαγή του σημείου εστίασης μακριά από το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα πως υποστηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κοινή αμυντική πολιτική αλλά προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αναπαρήγαγε συμμαχικές επιχειρήσεις.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom