Φονική επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν: Έξι νεκροί στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Έξι στρατιώτες της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν αντάρτες Ταλιμπάν κοντά στην Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της επίθεσης που έδωσε το επιτελείο της Ατλαντικής Συμμαχίας στη χώρα.

Η επίθεση, την οποία εξαπέλυσε ένας καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, είχε στόχο κοινή περίπολο του αφγανικού στρατού και των διεθνών δυνάμεων. Πραγματοποιήθηκε κοντά στη βάση Μπάγκραμ, βόρεια της Καμπούλ, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο “έξι ξένων στρατιωτών”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ που δεν διευκρίνισε τις εθνικότητές τους.

Ο Μοχάμαντ Άσεμ, κυβερνήτης της επαρχίας Παρουάν, όπου βρίσκεται η Μπάγκραμ, είχε πει νωρίτερα πως τρεις ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή που σημειώθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Οι 13.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγναιστάν, οι οποίοι πλέον έχουν μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο, αποτελούν προτιμησιακό στόχο των Ταλιμπάν μετά την πτώση του καθεστώτος τους το 2001, οπότε ξεκίνησαν την εξέγερσή τους.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση και δήλωσαν πως σκότωσαν “19 Αμερικανούς στρατιώτες”. Οι Ταλιμπάν συνηθίζουν να υπερβάλλουν κατά πολύ τον απολογισμό των επιθέσεών τους εναντίον των ξένων στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες τίθενται επίσης συχνά στο στόχαστρο.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Καμπούλ, Αφγανιστάν mignatiou.com

ViaDiplomacy Newsroom