Φωτιά έχουν πάρει τα social media μετά τις προγραμματικές, ενώ τα διεθνή μέσα καλύπτουν συνεχώς τις εξελίξεις!

Των Νίκου Αρβανίτη / Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του ελληνικού διαδικτύου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup; Πως το διαδίκτυο βλέπει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης; Πως ερμηνεύει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοδότηση της χώρας; Πώς έγιναν δεκτές οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 11/2 ; Πως αντιδρούν τα social media και διαμορφώνουν την δική τους «ατζέντα»;

Το υπό ανάλυση θέμα της σύσκεψης του Eurogroup και η ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό, την Κυριακή 8/2/2015 είναι δύο θέματα που χρονικά συμπίπτουν και θεματικά αλληλοεπικαλύπτονται,αν και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους χρήστες των social media ανεξάρτητα από την κατάταξη που εμφανίζουν σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του palo Pro.

Τις απαντήσεις σε όλα αυτά επιχειρούμε να δώσουμε με τη βοήθεια των δεδομένων του palo Pro αναλύοντας το σύνολο των διαδικτυακών δημοσιευμάτων της περιόδου 6-8/2/2015.

Τα στοιχεία του διαδικτύου που αφορούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αποφάσεις των οποίων εκφράζουν τις προθέσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών εμφανίζουν πρώτο σε αναφορές το Eurogroup που ανέρχονται συνολικά σε 6.777 σε σύγκριση με την ΕΚΤ που συγκεντρώνει 1.106.

Αναφορικά με την ελληνική «τριανδρία» που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις και την οικονομική πολιτική τα στοιχεία του palo Pro επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το πόσο δημοφιλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης που συγκεντρώνει συνολικά 7.467 αναφορές. Τη δεύτερη θέση κατέχει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης με 614 αναφορές και τελευταίος έρχεται ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης με 167 αναφορές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του palo Pro και για την καταγραφή των συναισθημάτων του διαδικτύου. Το Eurogroup καταγράφει τα πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 1.477, ενώ τα θετικά του φτάνουν τα 1.432, γεγονός που οφείλεται στη εκβιαστική συμπεριφορά του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΚΤ καταγράφει από την πλευρά της 329 θετικά συναισθήματα και 272 αρνητικά. Η στάση της δεν εκλαμβάνεται τόσο απειλητική, διότι δεν έχει γίνει ιδιαίτερα κατανοητό τι σημαίνει το ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται αποκλειστικά από τον ELA που ανεβάζει το κόστος χρήματος από το 0,05% στο 1,55%. Η ανταλλαγή για το ελληνικό χρέος συγκεντρώνει 251 αρνητικά συναισθήματα και 128 θετικά, καθώς δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, επειδή συνδέεται με το μνημόνιο.

Σε επίπεδο προσώπων ο Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίζει τα πιο πολλά θετικά συναισθήματα που ανέρχονται στα 2.018 με τα αρνητικά να είναι 919. Ο Γιάννης Δραγασάκης καταγράφει 157 θετικά συναισθήματά και 28 αρνητικά αποδεικνύοντας ότι είναι συμπαθής στο ελληνικό διαδίκτυο για τη μετριοπαθή συμπεριφορά του. Αντίθετα με τους συναδέλφους του ο Γιώργος Σταθάκης συγκεντρώνει 25 αρνητικά συναισθήματα και μόλις 6 θετικά, καθώς η δήλωσή του ότι η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ» προκάλεσε αναστάτωση.

Αναζητώντας την σχέση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις αναφορές στο θέμα του Eurogroup διαπιστώνουμε ότι το κοινό των social media επικεντρώθηκε κυρίως στις προγραμματικές δηλώσεις του ως προαπαιτούμενο για την συνεδρίαση της Τετάρτης. Στη γενική κατάταξη των αναφορών ο Πρωθυπουργός έρχεται δεύτερος στις αναφορές μετά τον Γ. Βαρουφάκη συγκεντρώνοντας 4.487 αναφορές ( Sites 754, Blogs 606, Opinions 14,Facebook 471, Twitter 2.627, Youtube15).

Διαβάστε όλη την ανάλυση και δείτε τους σχετικούς πίνακες στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.