Φρουροί της Επανάστασης: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και όλοι οι βραχίονες της Ισλαμικής Αντίστασης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμία σχέση με το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν απόψε ότι οι ιρανικές δυνάμεις ή οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε συμβάντα εναντίον οποιουδήποτε πλοίου στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι ένα πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον της Τεχεράνης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και όλοι οι βραχίονες της Ισλαμικής Αντίστασης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμία σχέση με το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν», ανέφεραν οι Φρουροί σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συμβάν είναι μια ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο «να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για (ανάληψη) εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Τρεις πηγές υπηρεσιών ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ανέφεραν νωρίτερα ότι πιστεύεται πως δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν κατέλαβαν ένα τάνκερ στα ανοιχτά των ΗΑΕ.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση κάποια κρίση για το θέμα. «Ανησυχούμε» αλλά «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφέρουμε άποψη», είπε στους δημοσιογράφους.

Αναλυτές της εταιρείας Dryad Global, που ειδικεύεται στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, είπαν ότι το πλοίο στο οποίο φέρεται να εκδηλώθηκε πειρατεία είναι το υπό σημαία Παναμά Asphalt Princess. Ο εξειδικευμένος ιστοτοπος MarineTraffic γράφει ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει άσφαλτο και πίσσα και κατευθυνόταν στο Σοχάρ, ένα λιμάνι στο βόρειο Ομάν.

ViaDiplomacy Newsroom