Γ. Κουμουτσάκος: Υπάρχει Κυβέρνηση;

Για πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις αναφορές ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια κατά τα επεισόδια με τους πρόσφυγες και μετανάστες στη μεθόριο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα γεγονότα στην Ειδομένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Που είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;».

Από την δική του πλευρά ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ερώτησή μου στη Βουλή την 7η Μαρτίου 2016 απευθύνθηκα στην ηγεσία των  Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα μέρη φιλοξενίας των προσφύγων. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, βρίσκονται στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους με άθλιες υποδομές.

Οι κανόνες υγιεινής και η υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών είναι ελλιπείς που κανείς πλέον δεν αποκλείει το ξέσπασμα επιδημιών και λοιμωδών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, κρούσματα ελονοσίας και φυματίωσης έχουν ήδη καταγραφθεί και αναμένουμε τα χειρότερα. Δεν γίνεται καμία καταγραφή προβλημάτων υγείας και λοιμωδών μεταδοτικών νόσων ούτε καν σε παιδιά, έγκυες, αναπήρους και χρόνια πάσχοντες που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον κανείς δεν γνωρίζει την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών που αποτελούν πάνω από το 35% των προσφύγων και μέχρι στιγμής κανένας επίσημος κρατικός φορέας δεν έχει αναλάβει τον εμβολιασμό τους.

Ο ρόλος της Πολιτείας μέχρι στιγμής απλός θεατής που αναμένει να εκραγεί αυτή η υγειονομική βόμβα με συνέπειες απρόβλεπτες για όλους μας.

Η επιβεβαίωση έρχεται και από επίσημο αποκαλυπτικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιεύεται σήμερα και ρητά αναφέρει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας και άλλων επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες -πρόσφυγες από ενδημικές χώρες.

Πόσο πια η Πολιτεία οικειοθελώς θα κωφεύει στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η απραξία της; Σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει ουσιαστική δράση; Θα ορίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ δράσεις αντί να αναλώνεται σε γενικές προτάσεις και διαπιστώσεις;

Κύριοι της Κυβέρνησης, σας προειδοποιήσαμε και δεν ακούσατε. Έχετε  χάσει πλήρως τον έλεγχο και πλέον φοβόμαστε για τα χειρότερα. Η κοινωνία απαιτεί λύσεις τώρα. Όχι άλλα ευχολόγια».

ViaDiplomacy Newsroom