Γ. Μουζάλας: Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι παρατηρητές

«Διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, αναφέρει το ΣΚΑΪ.

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε ο κ. Μουζάλας «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex».

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ για τα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί δήλωσε ότι παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη.

N. Τόσκας: Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Τόσκας είπε πως το πρωτόκολλο που υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του την Τρίτη στη Σμύρνη, προβλέπει την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά για να επιταχύνεται η διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών μέσα σε 48 ώρες.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ελλάδα εκκενώνει 5 νησιά από τους πρόσφυγες απάντησε ότι «προφανώς και θα φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά και θα προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε, επίσης, ότι «το μεγάλο παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και η επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία».

Τέλος, ανέφερε πως ο ίδιος πιστεύει πως «θα μειωθούν οι ροές και πως δεν θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές ούτε υπάρχει σχέδιο να λειτουργήσουν κέντρα μεταναστών στην Κρήτη».

ViaDiplomacy Newsroom