Γαΐρ Λαπίντ: Άρρηκτη η συμμαχία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου

Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ έχουν μια άρρηκτη συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε κοινές αξίες, σε οικονομική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ. Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ο Γαΐρ Λαπίντ σημείωσε πως μετά την πανδημία οι χώρες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας για να ωφεληθούν οι ίδιες και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους.

Ειδική αναφορά έκανε στο Φόρουμ της Νεγκέβ, αναγνωρίζοντας πως όταν δημιουργήθηκε είχε κατά νου το πρότυπο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. «Στενών σχέσεων ανάμεσα σε χώρες που ξέρουν να συνεργαστούν απέναντι σε προκλήσεις που δημιουργούν οικονομικές πρωτοβουλίες και που υπάρχει στενός διάλογος ανάμεσα σε κυβερνήσεις» επεξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως για τον ίδιο ήταν σημαντικό να έρθει στην Αθήνα για να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευση για στενές σχέσεις, παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία είναι ευπρόσδεκτη, όπως είπε. «Αποτελεί μια καλή ευκαιρία εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας» προσέθεσε.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαμήνυσε πως «θα το κάνουμε αυτό σε πλήρη συντονισμό μαζί σας». Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε σοβαρά θέματα, κυρίως περιφερειακής ασφάλειας, επισήμανε επιπροσθέτως. Σημείωσε ακόμα πως η ικανότητα να συνεργάζονται οι τρεις χώρες για την ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών τους και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία. Αφού σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία δίνει έμφαση στην ενεργειακή αγορά, σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδιώκει αλλαγή της δομής των αγορών ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Εκτίμησε πως αυτό ενέχει κινδύνους αλλά και απειλές που από κοινού πρέπει να εξετάσουν.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως τους ερχόμενους μήνες θα προσπαθήσουν οι τρεις χώρες να διευρυνθεί η συνεργασία τους και να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος +ΗΠΑ) και με άλλες χώρες της περιοχής.

Στην εισαγωγή της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Παρατήρησε πως η Τριμερής Συνάντηση διεξάγεται σε δύσκολους καιρούς. «Γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη. Για ακόμη μια φορά μια μεγάλη και ισχυρή χώρα εισέβαλε σε ένα μικρό γείτονα χωρίς δικαιολογία. Το χώμα έχει βραχεί από το αίμα των αθώων πολιτών. Οι εικόνες από την Ουκρανία είναι τρομερές. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εγκλήματα πολέμου. Καταδικάζω ξεκάθαρα αυτά τα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει ένα φως μέσα σε αυτό το σκοτάδι. «Ο κόσμος δεν έχει μείνει σιωπηλός, δεν είναι κυνικός, δεν καθοδηγείται μόνο από τα οικονομικά συμφέροντα και κέρδη. Έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες χώρες για να στηρίξουν την Ουκρανία. Αυτό μάς υπενθυμίζει και εμάς ότι η ισχύς των κρατών τον 21ο αιώνα μετράται από την ισχύ των συμμαχιών τους και την ικανότητά τους να παράγουν πολλαπλασιαστές δυνάμεων» υπογράμμισε.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom