Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών: : Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη

«Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριαν, λίγες μέρες πριν επισκεφτεί την Μόσχα, σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της επιθυμίας επαναπροσέγγισης που έχει εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχουν γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές αποδείξεις που συχνά παραβλέπονται: Η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Ο Μακρόν, που υποδέχθηκε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 19 Αυγούστου στη Γαλλία, προσκάλεσε την Τρίτη το γαλλικό διπλωματικό σώμα να «ξανασκεφτεί τη σχέση μας με τη Ρωσία» επειδή «η απομάκρυνση της Ρωσίας από την Ευρώπη είναι ένα μεγάλο λάθος».

Ο Λε Ντριαν επιβεβαίωσε ότι θα ταξιδέψει στην Μόσχα «εντός των επόμενων ημερών» μαζί με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί για να «ξεκινήσει συζητήσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας και εμπιστοσύνης». Οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν μετά από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Ο διάλογος, ένας διαυγής, απαιτητικός, μακροπρόθεσμος και επίμονος διάλογος, ο οποίος διεξάγεται με στόχο την προστασία των συμφερόντων μας και των συμφερόντων των συμμάχων μας, πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές αρχές», υποστήριξε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Οι δέκα αρχές του Ελσίνκι (…) φαντάζουν σε μένα ότι παραμένουν πάντα προσαρμοσμένες στην εποχή μας και στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα», δήλωσε ο Λε Ντριάν αναφερόμενος στην αποκαλούμενη Τελική Πράξη του Ελσίνκι που υπεγράφη το 1975 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής Ένωσης, Καναδά και ευρωπαϊκών χωρών,

Εκείνες οι συμφωνίες διακήρυτταν μεταξύ άλλων το απαραβίαστο των συνόρων, την μη χρήση απειλής ή βίας, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και την επιβεβαίωση της υποχρέωσης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

ViaDiplomacy Newsroom