Γάλλος ΥΠΕΞ σε Μόσχα: Τα λόγια είναι καλά – Αναμένουμε τις πράξεις

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να περάσει από τα «λόγια» στις «πράξεις», μετά τη διαταγή που έδωσε η Μόσχα σε ρωσικές μονάδες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανική σύνορα, να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

«Παρατήρησα εδώ και κάποιες ώρες ορισμένες διακυμάνσεις του συναδέλφου μου (Σεργκέι) Λαβρόφ και του υπουργού Άμυνας (Σεργκέι) Σοϊγκού σχετικά με την επανάληψη του διαλόγου και με την ενδεχόμενη απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Τα λόγια, είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάν οι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Μονάχα ο διάλογος θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση και αυτή είναι η αποστολή που έχει σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) στη Μόσχα, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια γενική συζήτηση σχετικά με τις εγγυήσεις» ασφαλείας στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Με «πολύ αυστηρές κυρώσεις» προειδοποιεί η Γαλλία η Ρωσία

Η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία έναντι «πολύ αυστηρών κυρώσεων» που θα της επιβληθούν σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας και έναντι μιας ενίσχυσης των μέσων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, εάν αυξήσει τη στρατιωτική πίεσή της στα νέα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση παρά τον διάλογο (…) πολύ αυστηρές κυρώσεις θα επιβληθούν αμέσως και εμείς θα προχωρούσαμε στις απαραίτητες ενέργειες καθησυχασμού στο ΝΑΤΟ με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

ViaDiplomacy Newsroom