Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών: Η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την Ε.Ε πραγματοποιώντας συνομιλίες απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιώντας συνομιλίες απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, αναφέρει η DW.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών θα ξεκινήσουν στη Γενεύη μετά από εβδομάδες εντάσεων σχετικά με τις αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με τη γειτονική Ουκρανία, με απεσταλμένους από κάθε πλευρά να προσπαθούν να αποτρέψουν μια κρίση.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Ένωση… θέλει να βάλει προβλήματα στη συνοχή της ΕΕ, η οποία εδραιώνεται”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο BFM TV και το RMC Radio.

«Δεν μπορείτε να οραματιστείτε την ασφάλεια της ΕΕ χωρίς τους Ευρωπαίους». Η Γαλλία μόλις ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ότι σχεδιάζει να έχει συζητήσεις με τον Πούτιν σύντομα, για να συζητήσει θέματα όπως η Ουκρανία – αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες και δεν είπε πότε θα μπορούσε να γίνει.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Λέει ότι δεν προετοιμάζεται για εισβολή, αλλά θέλει να κάνει τη Δύση να αποσυρθεί από την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας και ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά.

«Ο Πούτιν πρότεινε να συζητήσουμε με το ΝΑΤΟ για μια επιστροφή στις ζώνες επιρροής από το παρελθόν…πράγμα που θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει το πνεύμα της Γιάλτας», είπε ο Λε Ντριάν αναφερόμενος στη διάσκεψη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου τον Φεβρουάριο του 1945. που έδωσε στη Σοβιετική Ένωση τον έλεγχο των γειτόνων της στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτή δεν είναι η άποψή μας, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε τη συζήτηση».

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, επισύροντας κυρώσεις και καταδίκη από τη Δύση.

Ο Λε Ντριάν είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα είχε «σοβαρές στρατηγικές συνέπειες», με μια επιλογή να είναι η αναθεώρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι άρχιζε να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή, το Παρίσι δεν έχει δει ακόμη κάτι τέτοιο.

ViaDiplomacy Newsroom