Γενς Στόλτεμπεργκ: Η αποστολή της KFOR παρέχει ένα ειρηνικό περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και την αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο

Μετά τη συνάντηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Στόλτενμπεργκ ήταν ο πρώτος που μίλησε λέγοντας ότι η συνομιλία με τον Πρόεδρο της Σερβίας ήταν εποικοδομητική. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, και καταβάλλει προσπάθειες σε αυτήν την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Η αποστολή της KFOR, λέει, είναι η καλύτερη απόδειξη αυτής της δέσμευσης, επειδή αυτή η αποστολή παρέχει ένα ειρηνικό περιβάλλον, ελεύθερη κυκλοφορία για όλους στο Κοσσυφοπέδιο, βάσει της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ σέβεται την ουδετερότητα της Σερβίας. “Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις ασφάλειας και η συνεργασία μπορεί να αποφέρει οφέλη στους πολίτες της Σερβίας”, υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τη Σερβία για τη μεταρρύθμιση των δομών εθνικής ασφάλειας, καθώς και ότι η Σερβία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών ιατρών.

ViaDiplomacy Newsroom