Γενς Στόλτενμπεργκ : Η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της άμυνας … διότι είναι καλό οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο.

«Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στις 6 Νοεμβρίου το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Η πρότασή του προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που την θεώρησε «πολύ προσβλητική» πριν από την άφιξή του στην Γαλλία για τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε δια δύο αυτούς τους πόρους», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εστερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν την Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι οι Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ViaDiplomacy Newsroom