Γεραπετρίτης για Λιβύη: Υπήρχε μια διπλωματική δυστοκία, δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα

Για «οργανωτική δυστοκία, η οποία οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφορικά με το ταξίδι που οργάνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες στη Λιβύη.

«Υπήρξε δηλαδή στην πραγματικότητα μία αδυναμία του Ευρωπαίου Επιτρόπου και της αντιπροσωπείας του να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πως το ταξίδι δεν οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά με τα σχόλια της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η απλοϊκότητα με την οποία η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τα γεωπολιτικά φαινόμενα είναι πάρα πολύ ανησυχητική» και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει μια επίσκεψη, η οποία οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε όπως κατέληξε -σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει μια λειτουργική σχέση με την ανατολική Λιβύη- και αυτό στο τέλος χρεώνεται στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια των φαινόμενων, είτε υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός οίστρος, ο οποίος ωφέλιμος για τη χώρα δεν είναι».

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονας της. «Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την Λιβύη», τόνισε. «Η Λιβύη είναι πάντοτε στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια ισόρροπη στάση απέναντι στη Λιβύη, σε ένα κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει ενιαία εξουσία».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως την Κυριακή είχε παραγωγική συζήτηση με τον κ. Χαφτάρ και τους υιούς του, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, και την αντιπροσωπεία του και ανέφερε πως η Ελλάδα μεριμνά ώστε να τίθεται διαρκώς πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο. Στις 15 Ιουλίου, την επόμενη Τρίτη, θα βρίσκεται στην Τρίπολη και θα συναντήσει την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης.

Το τουρκολιβυκό «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας»

«Το άκυρο και το ανυπόστατο υφίσταται ανεξαρτήτως του ποιος κυρώνει. Διότι το πρόβλημα του τουρκολιβυκού δεν είναι μόνο αν προέρχεται από μία νομιμοποιημένη αρχή. Είναι το γεγονός ότι, κατά το Διεθνές Δίκαιο, Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μία τέτοια οριοθέτηση διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές», ανέφερε.

Σημείωσε πως οι συζητήσεις για την οριοθέτηση με τη Λιβύη ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Αίγυπτο, η οποία είναι η άμεσα γειτονική χώρα της Λιβύης.

Το τουρκολιβυκό, όπως τόνισε, «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ενώ πρόσθεσε πως «όταν ασκείς ενεργητικά τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, θα υπάρχει αντίδραση. Όταν εκδίδεις τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, θα υπάρχει αντίδραση. Όταν προκηρύσσεις οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα υπάρχει αντίδραση».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές στην Αφρική επεσήμανε πως η κατάσταση στην Αφρική είναι εξαιρετικά έκρυθμη, ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα το οποίο έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τις μεγάλες ροές από την ανατολική Λιβύη, το έχει ακριβώς το ίδιο και η Ιταλία από τη δυτική Λιβύη.

Σημείωσε πως η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε να ελεγχθούν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές και θα υπάρξει πολύ μεγάλη αυστηρότητα σε ό,τι αφορά την επιτήρηση. Επεσήμανε δε πως ήδη κινητοποιήθηκε η Ευρώπη. Αποτελεί πλέον μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επεσήμανε πως «υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι πολλαπλών βημάτων. Εάν συνεχιστεί το φαινόμενο το οποίο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες να έχουμε μεγάλα σκάφη έμφορτα και γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αυστηροποίηση του πλαισίου».

«Παραλλήλως, εμείς χτίζουμε και τις μεγάλες συμμαχίες, τις οποίες έχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει άριστη σχέση με την Αίγυπτο και με όλο τον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες και λειτουργικές σχέσεις και με τις δυο πλευρές της Λιβύης. Διότι και οι δύο πλευρές της Λιβύης ασκούν εξουσία», σημείωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ εκτός από το μεταναστευτικό συζητήθηκε και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει άμεσα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, εμείς έχουμε διάθεση να συζητήσουμε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

«Έχουμε ήδη ορίσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. Συμφωνήσαμε με την πλευρά της ανατολικής Λιβύης να υπάρξει και μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί και το εμπορικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ασκήσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα μία δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η Διακήρυξη των Αθηνών υφίσταται απολύτως και τόνισε πως «είναι μια πολύ σημαντική πολιτική διακήρυξη, η οποία έρχεται και λέει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι γειτονικές χώρες, θα πρέπει να συζητούν, θα πρέπει να προλαμβάνουν κρίσεις. Και για τον λόγο αυτό ορίζει για πρώτη φορά έναν δομημένο διάλογο». Τόνισε όμως πως η Διακήρυξη των Αθηνών λέει σαφώς ότι οι δύο χώρες δεν αφίστανται των νομικών τους θέσεων.

«Η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο εκείνα, τα οποία ουδείς τόλμησε. Εάν υπάρχουν αντιδράσεις, τις αντιδράσεις αυτές θα τις διαχειριστούμε. αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων να υπαναχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας, αυτό δεν θα γίνει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, εντός του Ιουλίου υπάρχει ένα πάρα πολύ πυκνό διπλωματικό πρόγραμμα, καθώς την επόμενη εβδομάδα έχουμε την πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Θα το ασκήσει στον χρόνο, ο οποίος είναι ο ορθός. Είναι κάτι, το οποίο πάντοτε βρίσκεται στην εθνική μας μας πολιτική. Ήταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, η οποία επεξέτεινε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Ήταν η πρώτη φορά που μεγάλωσε η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει».

Επεσήμανε ακόμη πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι άριστες, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ ο ίδιος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για την εξωτερική πολιτική της χώρας, επεσήμανε πως «αν εκείνοι, οι οποίοι επικαλούνται τα του δεδομένου συμμάχου και του προβλέψιμου συμμάχου εννοούν ότι η Ελλάδα στέκεται πάντοτε με το Διεθνές Δίκαιο και δεν καθίσταται συναλλακτική, ναι, η Ελλάδα στέκεται με το Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν θα έχουμε μια πολιτική, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι επιλεκτική ανάλογα με τις περιστάσεις. Διότι εάν σήμερα ξεχάσουμε το Διεθνές Δίκαιο, όταν θα χρειαστεί να το επικαλεστούμε, δεν θα μπορούμε να το κάνουμε».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία ασκεί μια πολιτική αρχών και αυτό το εκτιμούν όλοι. Το εκτιμάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία που έχουμε. Το εκτιμούν όλοι οι Ευρωπαίοι. Το εκτιμάει το 99% των χωρών που ψήφισαν την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όλος ο αραβικός κόσμος, η Αίγυπτος και οι μεγάλοι μας σύμμαχοι. Και άρα η Ελλάδα θα συνεχίσει στην πολιτική αρχών», κατέληξε.

ViaDiplomacy Newsroom